Estetska hirurgija – I LJEPOTA I ZDRAVLJE

0
1660

Piše: Dr Vladan Knežević, specijalista ORL

Zašto imati klempave uši ili veliki grbav nos, slabo disati, hrkati i slično, ili pak sa 45 godina imati suvišne duboke bore koje se lako mogu ukloniti, opuštene kapke, kese ispod očiju kada se mogu zategnuti ako je moguće da to lako ispravimo. A jeste

Počeci estetske – plastične hirurgije datiraju još iz starog Rima i stare Grčke kada su se obavljale jednostavne intervencije ”popravljanja”, najčešće okinutih ili oštećenih ušiju. Ona se razvijala i razvija uz svaku oblast hirurgije i ne može se odvojiti od fukcionalne hirurgije, osim u izuzetno rijetkim situacijama kada se radi o kozmetičkoj hirurgiji, koja takođe ima cilj olakšavanje patnje i poboljšanje kvaliteta života pacijenta. Estetsko-plastična hirurgija može riješiti mnoge probleme – izliječiti komplekse, učiniti da se osjećamo bolje, sigurnim u sebe, ljepšim i slično. Sve to, naravno, u slučajevima kada se konzumira u umjerenim količinama i granicama, u skladu sa sopstvenim identitetom i kada ne prelazi granice normalnog, realnog i ukusnog. Ona je sjajan način da se čovjek osjeća srećan i zadovoljan.

Zašto imati klempave uši ili veliki grbav nos, slabo disati, hrkati i slično, ili pak sa 45 godina imati suvišne duboke bore koje se lako mogu ukloniti, opuštene kapke, kese ispod očiju kada se mogu zategnuti ako je moguće da to lako ispravimo. A jeste. Estetska hirurgija je danas popularna u cijelom svijetu što dokazuje i statistika po kojoj se samo u SAD-u godišnje obavi više od 11 miliona operacija, sa tendencijom rasta svake godine. Žene u kasnim tridesetim i ranim četrdesetim godinama prvi put primijete znake starenja, pojavljuju se podočnjaci, spuštaju se kapci i koža lica. U početku, uvijek predlažemo minimalne korekcije tipa – botoksa ili biopolimera, hemijski piling ili popunjavanje bora. Kod žena iznad 45 godina rade se hirurški zahvati, ali to nije pravilo. Najčešći zahtjevi mlađih osoba su korekcija usana, nosa, ušiju. Muškarci se nešto rjeđe odlučuju za estetske korekcije od žena i uglavnom je riječ o mlađim muškarcima koji traže korekcije nosa i ušiju, a kasnije i popunjavanje bora.

KOMPJUTERIZOVANA DIGITALNA DERMOSKOPIJA

Naše najučestalije intervencije su tumori kože i mekih tkiva. Broj tumora kože i kod nas se sve više povećava, a nažalost i dalje se javljaju vrlo zapušteni slučajevi. Iako je davno prošlo vrijeme, kako je mi popularno nazivamo ”odokativna

šacometrija”, ona je i dalje popularna kod nekih ljekara koji smatraju da pri pogledu na kožnu promjenu mogu iz iskustva da postave dijagnozu i odluče o daljem tretmanu. U Cenexu radimo kompjuterizovanu digitalnu dermoskopiju čija je tačnost vrlo visoka i može se mjeriti sa tačnošću magnetne rezonance. U svijetu je ova metoda vrlo zastupljena u ranom otkrivanju melanoma, BCCa, seboroične keratoze, kao i drugih tumora kože. Melanom je jedan od najzloćudnijih tumora čija je incidenca nastanka u čitavom svijetu u porastu, a ranim otkrivanjem i uklanjanjem koje je dovoljno široko i dovoljno duboko ova bolest se može relativno, ako ne potpuno, kontrolisati. Dermoskopija je metoda provjerljiva vremenom tako da se sve lezije ili mladeži koji su benigne prirode, iako izgledaju ružno, ne moraju uklanjati, ili bolje reći, ne treba ih uklanjati već se mogu pratiti.

KOREKCIJA NOSA

Korekcija nosa (rhinoplastika) je praktično najčešća operacija koja je zastupljena u našoj zemlji, jer oblik i veličina nosa daju karakter čitavom licu. On je najupadljiviji i najistureniji dio lica. Skoro uvijek je spoljašnja deformacija nosa udružena sa deformacijama unutrašnjih struktura koje uzrokuju otežano disanje. Obično se u jednom aktu rješavaju oba nedostatka. Suština operacije nosa je u mijenjanju potkožnih struktura, najčešće modeliranjem kostiju i hrskavice preko kojih se adaptira koža na novu podlogu te tako dobija drugačiji izgled. Zahvat se izvodi unutrašnjim rezovima ili malim rezom na prednjoj pregradi nosa. U modeliranju nosa ponekad se dodaje hrskavica kako bi se ispravile neke nepravilnosti (jako spušten vrh ili zakrivljen nos).
Najraniji uzrast za korekciju nosa je poslije završenog rasta kostiju i hrskavica. Kod djevojaka je to oko 16. ili 17. godine, a kod muškaraca oko 17. ili 18. godine. Mada postoje takozvane poštedne funkcionalne operacije koje se izvode i ranije ali to su rijetki slučajevi kod jako izraženih deformiteta kada je disanje na nos praktično nemoguće i zbog zdrastvenih razloga mora se obaviti korektivna operacija kojom se omogućuva prirodno disanje na nos.

Zahvat se izvodi u opštoj anesteziji, pri čemu se uglavnom koriste unutrašnji rezovi koji su nevidljivi. Nakon operacije, kod pacijenta je prisutan jedan osećaj neugodnosti uzrokovan nemogućnošću disanja kroz nos zbog nosnih tampona koji se odstranjuju od 3 do 7 dana. Rezultat operacije se vidi nakon skidanja nosne imobilizacije kada je nos još otečen dok definitivni izgled dobija sa 6 mjeseci. Pacijenti mogu obavljati lakše poslove nedjelju dana poslie zahvata. Treba izbjegavati veće napore kroz 2 nedjelje. Takođe, treba izbjegavati direktno izlaganje nosa i lica suncu. Ne preporučuje se nošenje naočara u prvih mjesec dana.
Kada se radi korekcija vrha nosa, može se raditi u lokalnoj anesteziji.