01. april – KCCG pokrenuo besplatnu liniju za psihološku podršku

0
226

Poštujući preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, Klinika za psihijatriju je angažovala svoje stručnjake obučene za savjetovanje putem telefona u kriznim situacijama.

Klinički centar Crne Gore je u saradnji sa kompanijom Crnogorski Telekom otvorio je liniju za psihološku podršku 1555, kako bi građanima obezbijedili adekvatnu podršku u pogledu mentalnog zdravlja tokom trajanja pandemije novog virusa korona.

Građanima je svakog dana od 10 do 19 sati na raspolaganju više od dvadeset stručnjaka KCCG iz ove oblasti, a pozivi na broj 1555 su besplatni.

Psihološka podrška u ovom periodu neophodna je i kako bi se preduprijedile neke od mogućih dugoročnih posljedica stalnog straha, nesigurnosti i stresa u populaciji, među kojima su narušavanje mreže društvenih kontakata, stigma prema onima koji su se oporavili koja može dovesti do odbacivanja od strane zajednice, značajne promjene u emocionalnom stanju, ljutnja i agresija usmjerena protiv zdravstvenih ranika na terenu kao i mogući bijes i agresija prema djeci, supružnicima, partnerima i članovima porodice, odnosno porast porodičnog nasilja.