01.februar- IZBJEGAVANJE VAKCINACIJE UPRKOS NAUČNIM DOKAZIMA

0
360

Udruženje za vakcinaciju „Gavi“ očekuje da će američka vlada u utorak saopštiti da je odobrila milijardu dolara za vakcine. Gavi obezbjeđuje vakcine za zemlje u razvoju. Istovremeno, u Sjedinjenim Državama, mnogi roditelji odbijaju vakcine za svoju djecu. Jedan od rezultata je izbijanje epidemije malih boginja u južnoj Kaliforniji. Razboljelo se 68 osam osoba, među kojima ima i male djece.

Male boginje su veoma zarazne. Mogu djeci da oduzmu sluh, vid, intelekt, čak i život. Ipak, značajan broj američkih roditelja, među kojima i mnogi u Kaliforniji, biraju da ne vakcinišu svoju decu. Oni kao razlog navode zabrinutost zbog sporednih efekata, uključujući autizam. Međutim, specijalisti, poput dr Marte Rivere kažu da ne postoji veza između autizma i vakcina.

„Nema rizika od autizma, to je dokazano, svi faktori straha su uklonjeni,“ rekla je je dr Rivere.

Neki od najvećih svjetskih stručnjaka za infektivne bolesti kažu da su vakcine djelotvorne ne samo medicinski, već i u finansijskom smislu, jer smanjuju troškove i eliminišu teret liječenja bolesti, koje je moguće spriječiti.

„Ako treba da izaberete jednu intervenciju, ako uporedite investiciju koju ste napravili u istraživanje i primjenu sa zdravstvenim dobrobitima, vakcine će biti ili na vrhu liste ili u velikoj mjeri blizu vrha,“ rekao je dr Entoni Fauči.

„Vakcine su među najdjelotvornijim i najisplativijim intervencijama koje postoje,“ slaže se Set Berkli iz Udruženja za vakcinaciju „Gavi“.

U Somaliji, programi za vakcinaciju su razlog za slavlje. Od svog osnivanja prije 15 godina, Gavi procjenjuje da je vakcinisao više od 500 miliona djece i, kao rezultat, spašeno više od 6 miliona mladih života širom svijeta. Gavi planira da imunizuje više od 300 miliona djece u narednih nekoliko godina. U međuvremenu, u Sjedinjenim Državama, stručnjaci kažu da su dječje bolesti postale veoma rijetke, zato što su vakcine toliko djelotvorne. U tom smislu, vakcine su žrtve sopstvenog uspjeha.