01. februar – Najzarazniji soj korobavirusa se proširio u 80 država – WHO

0
64

Svjetska zdravstvena organizacija je objavila svoje najnovije epidemiološki izvještaj u kojem tvrdi da su se novi sojevi koronavirusa, koji bi mogli biti otporniji i na vakcine, proširili u nekoliko desetina zemalja. Takozvani engleski soj, stručnog naziva VOC 202012/01, do 25. januara se proširio po 70 zemalja svijeta, a u protekloj nedjelji se raširio po još 10 zemalja. Uz to, iz WHO-a navode da je naučno dokazano da se taj soj lakše prenosi od prethodnih sojeva koronavirusa.

Britanski premijer Boris Johnson upozorio je da su nove studije ukazale da bi taj soj mogao biti smrtonosniji, ali iz WHO-a tvrde da su ti “rezultati preliminarni i da će biti potrebno više analiza kako bi se dodatno potvrdila ova otkrića”.

Južnoafrički soj se do sada proširio na 31 državu, a u protekloj nedjelji na još osam. WHO je otkrio da je soj nazvan 501Y.V2 “manje osjetljiv na neutralizaciju antitijela”, što je izazvalo ozbiljnu zabrinutost od povećanog rizika ponovne infekcije. Uz to, širenje ove varijante virusa moglo bi smanjiti djelotvornost vakcina.

WHO tvrdi da prve studije nijesu ukazale na povećani rizik od ponovne infekcije, ali i da su potrebna dodatna istraživanja. Uz to, “neutralizacijski titri ostaju iznad nivoa za koje se očekuje da će biti zaštitne”, iako su iz Moderne ukazali da njihova vakcina možda i neće biti toliko djelotvorna protiv ovog soja, javlja NDTV.