01. februar – Po prvi put karcinom dojke najčešći oblik raka na svijetu – WHO

0
67

Rak dojke prestigao je rak pluća kao najčešći oblik karcinoma na svijetu, objavila je  Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

– Rak dojke sad je po prvi put najčešći rak na svijetu – rekao je Andre Ilbawi, specijalista za karcinom pri WHO-u na brifingu UN-a uoči Svjetskog dana borbe protiv raka.

Rak pluća bio je najčešći oblik raka u protekle dvije decenije, ali sad je na drugom mjestu, iza raka dojke i ispred raka debelog crijeva, rekao je Ilbawi.

Procjenjuje se da je prošle godine dijagnostikovano 2,3 miliona novih slučajeva raka dojke, što je 11,7 posto svih slučajeva karcinoma na svijetu, saopštio je WHO.

– Među ženama, rak dojke je najčešće dijagnostikovani rak i vodeći uzrok smrti od karcinoma u svijetu – dodaje se.

Ilbawi je istakao da pretilost kod žena povećava rizik za rak dojke, ali i za ukupan broj slučajeva karcinoma.

Porastom globalne populacije i očekivanim povećanjem životnog vijeka, očekuje se da će karcinomi postajati sve češći i do 2040. godine porasti na oko 30 miliona novih slučajeva u odnosu na 19,3 miliona u 2020., dodao je Ilbawi.

WHO je upozorio da je trećina smrtnih slučajeva od raka posljedica pušenja, visokog indeksa tjelesne mase, premalog unosa voća i povrća, nedostatka fizičke aktivnosti i ispijanja alkohola.

– Pandemija koronavirusa remeti liječenje raka u otprileke polovini zemalja koje su bile obuhvaćene istraživanjem – rekao je Ilbawi i ukazao na zakašnjele dijagnoze, zdravstvene radnike pod ekstremnim stresom, te uticaj koronavirusa na istraživanja raka.