01. jul – Crna Gora predsjedava Zdravstvenom mrežom jugoistočne Evrope

0
298

Crna Gora je od 01. jula 2019. godine preuzela predsjedavanje Zdravstvenom mrežom jugoistočne Evrope (SEEHN), multivladinim, političkim i institucionalnim forumom za regionalnu saradnju za zdravlje, zdravstvene sisteme i javno zdravlje. Naša zemlja predsjedavaće do 30. juna 2020. godine, a ministar zdravlja dr Kenan Hrapović kandidovao je kao prioritet tokom njegovog predsjedavanja mrežom temu imunizacija.

Forum okuplja zemlje, organizacije i ljude preko granica, radi poboljšanja zdravlja i promocije mira i pomirenja u regionu jugoistočne Evrope. Zemlje članice SEEHN-a su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Republika Moldavija, Rumunija, Srbija, Republika Sjeverna Makedonija, a od 2011. godine i Izrael.

SEEHN promoviše održiv razvoj članica poboljšanjem zdravlja njihove populacije kroz bolju i intenzivniju saradnju, integracije, izgradnju kapaciteta i koordinaciju u javnom zdravlju na regionalnom nivou. Ovo uključuje podršku reformi nacionalnih zdravstvenih sistema i doprinosa ekonomskom i društvenom razvoju.

Osnovni ciljevi, ove organizacije, koje sprovodi u skladu sa Kišinjev Poveljom, koju su potpisale sve zemlje članice, su smanjenje zdravstvenih nejednakosti, rješavanje socijalnih determinanti zdravlja, unapređenje upravljanja za zdravlje, jačanje javnog zdravlja, smanjenje tereta nezaraznih bolesti. Takođe, aktivnosti Zdravstvene mreže jugoistočne Evrope usmjerene su i na poboljšanje performansi zdravstvenih sistema, jačanje regionalne izgradnje kapaciteta za upravljanje u zdravstvu, unapređenje zdravstvene informacije i ljudskih resursa iz oblasti zdravstva, zatim osnaživanje ljudskih resursa za zdravlje, kroz planiranje, predviđanje, obrazovanje, mobilnost i zadržavanje eksperata i poboljšanje uslova rada. Cilj je proširenje mreže i uspostavljanje novih partnerstava u cilju poboljšanja zdravlja u regionu.

Tehničke aktivnosti SEEHN-a se sprovode kroz Regionalne razvojne zdravstvene centre (RHDC), a sjedišta su im u Albaniji – o nadzoru i kontroli zaraznih bolesti, Bosni i Hercegovini – za mentalno zdravlje, Bugarskoj – za antimikrobne rezistencije, Moldaviji – za ljudske resurse u zdravstvu, Sjevernoj Makedoniji – za javno zdravlje, Rumuniji – za bezbjednost krvi i seksualno i reproduktivno zdravlje, Srbiji – o akreditaciji i stalnom poboljšanju kvaliteta zdravstvene zaštite i u Crnoj Gori – RHDC za nezarazne bolesti.