01. jul – Dvije doze vakcina štite od delta soja koronavirusa

0
27

Dvije doze vakcina za covid-19 štite, čini se, od veoma zaraznog delta soja  koronavirusa, objavila je Evropska agencija za ljekove (EMA).

– Podaci koji se pojavljuju a dobijeni su od konkretnih dokaza pokazuju da dvije doze vakcina štite od delta varijante – rekao je Marco Cavaleri, zadužen za strategiju vakcinacije u EMA-i.

Broj inficiranih covidom-19 ponovo raste u Evropi nakon deset uzastopnih nedjelja pada, saopštila je evropska kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije dok se širi talas zaraznijeg delta soja.

– Svjesni smo da vlada zabrinutost zbog brzog širenja delta varijante. Čini se da trenutno četiri vakcine odobrene u Evropskoj uniji štite od svih sojeva koji haraju Evropom, pa i od delta varijante – dodao je Cavaleri.

Trenutno je EMA u EU-u odobrila za uporabu četiri vakcine: Pfizer/BioNTech, Modernu, AstraZenecu i Johnson&Johnson. Evropska kancelarija WHO-a predviđa da će takozvani delta soj, prvi put otkriven u Indiji, prevladati do septembra, rekao je, potvrdivši procjenu Evropskog središta za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), izvještava BBC.