01. jul – Formiraju posebne timove za suzbijanje žarišta koronavirusa – SAD

0
30

Bijela kuća objavila je da će poslati posebne timove na žarišta širom Sjedinjenih Država radi borbe protiv vrlo zarazne delta varijante koronavirusa, pri čemu je Amerikancima koji nijesu vakcinisani uputila hitan poziv da to učine.

Viši savjetnik u Bijeloj kući zadužen za borbu protiv covida-19 Jeffrey Zients rekao je novinarima da će timovi biti spremni da ubrzaju nabavku potrebne opreme za testiranje, kao i da će ojačati terapijsku njegu u zajednicama koje su zabilježile porast slučajeva infekcije koronavirusom.

Prosječni sedmodnevni broj slučajeva bolesti covid-19 u SAD-u porastao je za deset posto u odnosu na nedjelju ranije, izvijestila je direktorica američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rochelle Walensky.

Istakla je da zaraznija delta varijanta koronavirusa, koja je prvi put otkrivena u Indiji, postala druga najrasprostranjenija varijanta koronavirusa u Sjedinjenim Državama.

Sjedinjene Države i dalje su svjetski lider u vakcinaciji protiv covida-19, s više od 180 miliona građana koji su primili bar jednu dozu vakcine, piše Hina.