01. jul – Medicinari da daju primjer

0
107

– U situaciji pojačanog epidemiološkog rizika sa kojom se trenutno suočava i Crna Gora i Evropa i cijeli svijet, najveća odgovornost je na zdravstvenim radnicima, koji bez izuzetka moraju dati primjer građanima i u potpunosti poštovati sve mjere zaštite, od nošenja zaštitne opreme do fizičke distance i lične higijene – kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović na sastanku sa direktorima svih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori.

Ministar je rukovodioce zdravstvenih ustanova upoznao sa aktivnostima Ministarstva zdravlja i Vlade Crne Gore u borbi protiv pandemije virusom Covid 19, koje su, kako je kazao, isključivo usmjerene na očuvanje zdravlja i života građana Crne Gore.

– Zdravlje građana je naša osnovna i jedina obaveza kao zdravstvenih profesionalaca i u vrhu prioriteta i Vlade i cjelokupnog sistema. Zato ne smijemo dozvoliti ni jedan pokušaj kršenja mjera prevencije širenja virusa, koji se, kao što vidimo, širi toliko brzo i lako, pa u odnosu na prvu fazu pandemije, već imamo znatno veći broj inficiranih. Ne smijemo i nećemo dozvoliti da se jedan organizovan zdravstveni sistem kao što je naš pokuša urušiti neodgovornim odnosom pojedinaca. Neprihvatljivo je i neetički dati podršku ponašanju koje predstavlja prijetnju po javno zdravlje, bilo da se radi o nekorišćenju zaštitne opreme, nepoštovanju distance ili učestvovanju na masovnim skupovima bilo koje vrste – kazao je Hrapović.

– Ono što je posebno važno jeste da rukovodioci zdravstvenih ustanova povećaju nivo kontrole rada u ustanovama kojima rukovode, kako bi se izbjegle situacije koje predstavljaju i najmanji rizik za širenje infekcije, jer ne postoje za nas viši ciljevi nego što su očuvanje zdravlja i života naših građana, ali i onih koji su na prvoj liniji odbrane od virusa a to su naši zdravstveni radnici – poručio je ministar Hrapović.

U tom smislu, on je naglasio da se striktno moraju poštovati smjernice i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije u svakoj zdravstvenoj ustanovi, i primjenjivati sve zakonom definisane mjere.