01.jul – U junu urađene 284 kateterizacije

0
232

Direktor Klinike za bolesti srca dr Nebojša Bulatović kaže da su u junu, u Centru za kardiologiju, urađeno čak 284 intervencija na krvnim sudovima – kateterizacija, a da je 106 pacijenata dobilo stentove.
– Od 1. do 13. jula urađeno 107 kateterizacija, od kojih su 33 pacijenta dobili stent. Najbitnije je da na listi čekanja nemamo više hitnih slučajeva. Na listi čekanja trenuto imamo 350 ljudi za redovne kateterizacije i upravo ovih dana pozivamo naše pacijente koji su na listu stavljeni u februaru ove godine. Radi se u dvije smjene, a praznicima i subotom, po ugovoru o dopunskom radu. Cilj je da se smanje liste čekanja, da se pacijentima što prije ukaže pomoć i to je rezultiralo smanjenjem listi čekanja, i ogromnim brojem urađenih kateterizacija – objasnio je dr Bulatović i istakao da je angio sala na raspolaganju 24 sata i da, uz redovne intervencije, svi hitni slučajevi budu zbrinuti u najkraćem mogućem roku.
– Angio sala je dostupna uvijek, i danju i noću, što je presudno u slučajevima kada imamo pacijente sa infarktom. Što je duže vremena od početka bola, to više dolazi do oštećenja miokarda. Dakle, najvažnije je da se što prije reaguje. U Centru za kardiologiju imamo u svakom trenutku spremne i ljekare i salu – istakao je dr Bulatović i najavio je i da će Kardiologija dobiti uskoro još jednu salu za kateterizaciju, a da bi u narednom period trebalo raditi i na povećanju smještajnih kapaciteta, jer je 40 kreveta, koliko ih ima na ovoj klinici, malo, s obzirom na potrebe.