02. april – Za nabavku medicinske opreme tri miliona eura

0
173

Evropska unija donira je tri miliona eura za nabavku 100 respiratora, 10 mobilnih rendgenskih uređaja i kontigenta zaštitne opreme za zdravstvene radnike u Crnoj Gori.

Ugovor o ovoj donaciji je potpisan, a finansira se iz sredstava EU, kao dio podrške Crnoj Gori u hitnom odgovoru na pandemiju koronavirusa.

Ugovor su tokom onlajn konferencije potpisali šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, amabasador Aivo Orav i stalna predstavnica UNDP Daniela Gašparikova i potpredsjednik Vlade Milutin Simović, koji predsjedava Nacionalnim koordinacioniom tijelom.

U vrijeme prekida u proizvodnji na svjetskim tržištima, kao i u transportnim rutama, partnerstvo između Vlade Crne Gore, Evropske unije i UNDP omogućiće da u što kraćem roku budu prevaziđene ove prepreke i obezbijeđena neophodna nedostajuća oprema. Oprema se sastoji od sto (100) respiratora, deset (10) mobilnih rendgenskih uređaja, kao i kontigenta lične zaštitne opreme za medicinske radnike – uključujući maske, rukavice, hirurške kape, nepromočive kombinezone i kecelje, zaštitne naočare i vizire.