02. avgust – Porastao procenat djece koja doje

0
253

U Crnoj Gori je porastao procenat djece koja doje u ranom djetinjstvu, što ukazuje na podizanje svijesti majki o značaju dojenja, kazala je specijalista socijalne medicine u Institutu za javno zdravlje, dr Verica Osmanović.

Ministarstvo zdravlja, IJZ i Dom zdravlja Podgorica obilježili su 02. avgusta Svjetsku nedjelju dojenja.

Dr Osmanović je saopštila da je procenat djece koja isključivo doje u ranom djetinjstvu u opštoj populaciji porastao sa 14 na 24%, a u romskoj sa 20 na 41%. – To ukazuje na podizanje svijesti majki o značaju dojenja – istakla je dr Osmanović.

Generalni direktor Direktorata za javno zdravlja i programsku zdravstvenu zaštitu, dr Miro Knežević kazao je da je Ministarstvo 2015. godine uradilo Vodič za dojenje namijenjen zdravstvenim radnicima, kao i brošuru za roditelje, kako bi se u Crnoj Gori povećao broj žena koje doje. – Kodeksom za dojenje koji je usvojen 2017. godine, zabranjeno je reklamiranje adaptiranih fromula za bebe – istakao je dr Knežević. On je dodao da su u okviru svih domova zdravlja otvorene škole za trudnice na kojima se budućim majkama govori o značaju dojenja za njihovo i zdravlje njihove djece. Ministarstvo je, kazao je dr Knežević, u saradnji sa UNICEF-om, IJZ i Domom zdravlja Podgorica, pokrenulo program edukacije patronažnih sestara koji će početi od septembra.

Pedijatrica u Domu zdravlja, dr Dušica Gojković, kazala je da ta zdravstvena ustanova nastoji da podigne svijest populacije, kako bi shvatili značaj dojenja, koje je najbolja hrana za bebe. Ona je istakla da je težnja Svjetske zdravstvene organizacije da se do 2050. godine poveća broj žena koje doje svoju djecu na 50 odsto i dodala da je Crna Gora daleko od tog procenta.

Svjetska nedjelja dojenja predstavlja globalnu kampanju koja se obilježava u 150 države svijeta, a njen cilj je da jača društvenu svijest o značaju i prednostima dojenja, obezbijedi podršku dojenju i unaprijedi i zaštiti zdravlje majke i djeteta.