02. jun – Ukida se više od 30 komisija i osniva zavod za vještačenje invaliditeta

0
44

U Crnoj Gori će biti uspostavljen novi sistem utvrđivanja invalidnosti koji podrazumijeva uspostavljanje jedinstvenog tijela – zavoda za utvrđivanje invaliditeta, kao i jedinstvenu metodologiju utvrđivanja invalidnosti koja će zamijeniti postojeći i prevaziđeni dominantno medicinski model. Na ovaj način osobe sa invaliditetom svoja prava ostvarivaće na pravedniji i jednostavniji način, poručeno je na predstavljanju projekta Reforma sistema utvrđivanja invaliditeta u Podgorici.

Kako je saopšteno iz kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP u Crnoj Gori, konferencijom Reforma sistema utvrđivanja invaliditeta – Prepoznaj moje mogućnosti obilježen je početak trogodišnjeg projekta koji oni sprovode, uz finansijsku podršku Evropske unije od milion eura, a u partnerstvu sa organizacijama civilnog društva koje predstavljaju osobe sa invaliditetom, nadležnim ministarstvima i državnim institucijama.

– Sva prava po osnovu invaliditeta za više od 50.000 građana i njihovih porodica direktno zavise od modela sistema utvrđivanja invalidnosti. Reformom ovog sistema, koja obuhvata šest resora (socijalnu zaštitu, zapošljavanje, penzijsko-invalidsku i boračku zaštitu, obrazovanje i zdravstvo), između ostalog, predviđeno je i ukidanje oko 30 postojećih komisija i osnivanje jedinstvenog tijela za vještačenje invalidnosti na osnovu nove, jedinstvene, nacionalne metodologije za sve resore – navode u UNDP-u.

Dodaju da je poznato da danas osoba koja želi da ostvari prava na osnovu invalidnosti može proći četiri i više različitih procesa/procedura vještačenja. Sve to je dovelo do niza nejasnoća, između ostalog i situacije da dvije osobe za istu vrstu invalidnosti zavisno od tijela koje ih vještači, mogu imati različite procente oštećenja, a samim tim i obim prava, što je u suprotnosti sa UN Konvencijom.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović istakao je da je projekat dio ekonomskih reformi Vlade za period 2021-2023, što jasno ukazuje na njegov značaj i posvećenost Vlade pitanju unapređenja prava ljudi sa invaliditetom.

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa smatra da se osobe s invaliditetom svakodnevno suočavaju sa velikim brojem izazova.

– Dobijanje podrške od države ne bi trebalo da bude još jedna prepreka u njihovim životima. Zato sistem mora postati bolji, efikasniji, transparentniji i pravičniji. Zbog toga danas pokrećemo ovaj projekat. Predstoji nam puno posla u ovoj oblasti, ali vjerujem da dugogodišnju situaciju segregacije i isključenosti zajedno možemo pretvoriti u pozitivnu viziju života u zajednici koja omogućava jednakost – poručila je ona.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Daniela Gašparikova smatra da ne treba potcijeniti značaj projekta za čitavo crnogorsko društvo, iako je prvenstveno usmjeren na osobe sa invaliditetom.

– Crnogorsko društvo će ići naprijed samo uz dugoročnu inkluziju osoba sa invaliditetom i stvaranje uslova koji će im omogućiti da svoje vještine i sposobnosti primijene i imaju ulogu u društvenom napretku. Reforma treba da im donese bolje mogućnosti za ostvarivanje prava iz svih aspekata života – od prava na obrazovanje, na pristup zdravstvenoj zaštiti, na bavljenje politikom, sportom, do prava na zaposlenje. Ako udružimo snage sa organizacijama civilnog društva, Vladom, medijima i međunarodnom zajednicom, možemo biti bliži ispunjenju obećanja da niko neće biti izostavljen – poručila je Gašparikova, piše CDM.