02.maj – DIJABETES POVEĆAVA RIZIK OD AUTIZMA

0
325

diabetKada se kod trudnice razvije dijabetes tokom prvih 26 nedelja trudnoće, njena beba ima povećan rizik za dobijanje neurološkog poremećaja, autizma, sudeći prema podacima iz najnovije studije.

Autizam nije izlečiv. Sa tim poremećajem, mozak ne funkcioniše normalno. Rezultat su teškoće u komunikaciji, socijalnoj interakciji i kontrolisanju ponašanja.

„Tokom rane trudnoće, prvog i drugog tromjesječja razvija se mozak fetusa. To je period kada je mozak najosetljiviji na napade, i kada imate povišen nivo šećera u krvi, to je napad na fetus”, rekao je dr Edvard Kari.

Doktori Edvard Kari i Eni Šijang i drugi istraživači provjerili su medicinske podatke više od 300 hiljada djece.

„Izlaganje trudničkom dijabetesu ustanovljenom prije 26. nedelje trudnoće bilo je povezano sa povećanim rizikom od autizma kod ploda”, navela je dr Eni Šijang.

Ono što iznenadjuje je da djeca čije su majke imale trudnički dijabetes posle 26. nedelje trudnoće i žene koje su imale dijabetes prije nego što su zatrudnjele, nijesu imale povećan rizik od dobijanja autizma. Dr Kari kaže da je studija pokazala koliko je važna rana prenatalna njega.

„Želimo da majke dođu, ne samo da provjere dijabetes, već da uzimaju svoje prenatalne vitamine. To su stvari koje mogu da imaju pozitivan uticaj na razvoj fetusa,“ rekao je dr Kari.

Uzroci autizma nijesu poznati, ali istraživači tragaju za faktorima koji povećavaju rizik, kao što su rođenje prije vremena ili sa malom težinom, stariji roditelji ili rođaci koji imaju autizam, izloženst određenim ljekovima ili teškim metalima tokom trudnoće.