02. mart – Visok nivo rizika od obolijevanja koronavirusom u Crnoj Gori

0
281

Rizik po zdravlje stanovništva Crne Gore od infekcije novim koronavirusom trenutno se smatra visokim, u odnosu na dosadašnji nivo koji je bio umjeren. To je saopštio ministar zdravlja dr sc Kenan Hrapović, iznoseći procjenu rizika koju je uradio Institut za javno zdravlje, na održanoj sjednici Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Ministar je članove Nacionalnog koordinacionog tijela upoznao sa činjenicama na osnovu kojih se zasniva procjena rizika.

– Široko uspostavljeno lokalno prenošenje virusa u Italiji sa kojom Crna Gora ima kulturnu i saobraćajnu povezanost, kao i broj pogođenih pokrajina i oblasti koji i dalje raste, što implicira visoku izvjesnost da će se dalje lokalno širenje infekcije u Italiji nastaviti, uprkos intenzivnim i vanrednim mjerama prevencije i suzbijanja. Povećan je broj država i teritorija u Evropi koje prijavljuju obolijevanje a posebno država iz neposrednog okruženja, tu prije svega mislim na Hrvatsku, ali i Sjevernu Markoniju, takođe države sa kojimam imamo bliske saobraćajne i kulturološke veze. Povećan je broj država i teritorija u svijetu u koje je došlo do izvoza virusa iz Italije, kao što su Švedska, Švajcarska, Norveška, Finska, Austrija, Rumunija, Nigerija, i tako dalje.