03. jul – Strahuju od četvrtog talasa – Njemačka

0
26

Takozvana delta varijanta virusa je odgovorna već za polovinu novih infekcija u zemlji. Ko u Njemačku doputuje iz zemalja u kojima mutacije čine veliki broj slučajeva, taj mora 14 dana u karantin, pa iako je vakcinisan, piše Deutsche Welle.

Čak 62 posto Njemaca strahuje da će biti novog pandemijskog talasa, što je 12 posto više nego prošlog ljeta. Sada osjetno manje ljudi vjeruje da je korona pobijeđena. To proizlazi iz ispitivanja javnog mjenja Deutschlandtrend kojeg redovno objavljuje javni servis ARD.

Roditelji školske djece u ogromnom procentu (89%) strahuju da će protekli mjeseci, kada su škole radile ograničeno i smjenjivale virtualnu i uživo nastavu, ostaviti posljedice na razvoj djece. U opštoj populaciji to misli 79 posto građana. Zato veliki broj ispitanih zahtijeva da se uoči iduće školske godine sprovedu pripreme: instaliranje filtera za vazduh u učionicama (to podržava 84 posto) ili zadržavanje prakse da se učenici, ako nijesu vakcinisani, dva puta nedjeljno u školama testiraju brzim testom (76%). Ponudu da se razredi podijele i uvede naizmjenična nastava u učionici i putem interneta podržava 68 posto ispitanih. S druge strane, građani ne odobravaju obavezu da djeca neprestano nose masku. Svega 37 posto građana to podržava, kao i tek 27 posto roditelja školske djece. Usprkos strahu od četvrtog talasa korone, ekonomsko raspoloženje se popravilo. Prvi put od izbijanja pandemije većina (60%) ocjenjuje da je stanje privrede dobro ili vrlo dobro. Doduše, velike su razlike u odgovorima ispitanika u odnosu na to koju političku stranku preferiraju, prenosi Danas.hr.