04. jul – Ukidaju većinu epidemioloških mjera – Velika Britanija

0
30

U Engleskoj bi maske za lice s daljnjim ublažavanjem mjera mogle postati lični izbor građana, najavljeno je iz britanske Vlade, javlja CNN.

Vlada Velike Britanije trenutno razmišlja hoće li ukinuti sva preostala ograničenja na socijalne kontakte 19. jula. Novi vladin ministar zdravstva Sajid Javid kazao je da bi želio da ublaži ograničenja protiv koronavirusa. Javid je rekao da su “pravila koja smo morali uspostaviti prouzrokovala šokantan porast porodičnog nasilja i užasan uticaj na mentalno zdravlje ljudi.”

– Čini se kao da sada možemo ići naprijed i preći na puno popustljiviji režim gdje se odmičemo od mnogih ograničenja koja su nam bila toliko teška – rekao je Robert Jenrick.

Iako razmišljaju o popuštanju, Britansko udruženje ljekara pozvalo je vladu da održi neke mjere na snazi i nakon 19. jula u Engleskoj, a sve usred porasta broja slučajeva.

– Nedjeljni slučajevi u Engleskoj porasli su za 74 posto u prethodnih sedam dana, dok je broj primljenih u bolnice u Engleskoj s covidom-19 porastao za 55 posto tokom posljednje nedjelje – navodi BMA u saopštenju za javnost.

Jedna od mjera koju su tražili da ostane je da se maske nose u zatvorenim javnim prostorima, poput javnog prevoza i trgovina.

– Postigli smo izvrstan napredak i u vakcinaciji građana i u pojedinačnim akcijama posljednjih 18 mjeseci, a vlada to apsolutno ne smije baciti u ovom kritičnom trenutku – rekao je dr Chaand Nagpaul, predsjednik vijeća BMA.

– Niti će svi vakcinisani do 19. jula biti pravilno zaštićeni s obzirom na to da su potrebne dvije nedelje nakon druge doze da bi se dobio maksimalan imunitet. To znači da još uvijek na neki način možemo zaštititi stanovništvo od ove bolesti kako bismo kontrolisali širenje – dodao je Nagpaul, prenosi Danas.hr.