03. novembar – Pozitivno 30 odsto testirane djece

0
24

Koliko je delta soj virusa opasniji po mlade, svjedoče i podaci o broju inficirane djece. Tokom proteklih 24 sata u dječjem kovid centru bilo je 30 odsto pozitivnih od ukupnog broja testirane djece. Iz Instituta za javno zdravlje apelovali su na roditelje da vakcinišu sebe i djecu u skladu s preporukama, jer virus poprima opasnije oblike.

U kovid centru za djecu u Tološima došlo je do blagog porasta broja pacijenata u odnosu na proteklih nekoliko sedmica. Broj pregledanih kreće se do 170 pacijenata, kaže pedijatrica Doma zdravlja dr Edita Bašović.

Ona upozorava roditelje da posebno obrate pažnju na simptome infekcije.

– Ono što primjećujemo je da se više javljaju upravo tinejdžeri s visokom temperaturom i simptomima respirnog trakta, ono što je značajno i da su ti neki simptomi bolovi u mišićima i glavobolja češći simtomi, tako da bi roditelji trebalo da obrate pažnju na te simptome i podatak o kontaktu sa oboljelima – kazala je dr Bašović.

Iz Instituta za javno zdravlje su poručili da epidemija poprima sve opasnije oblike, te poručuju roditeljima da vakcinišu djecu.

– Ukoliko se nastavi sve veći broj mutacija, postoji mogućnost da taj virus pokaže neke nove karakteristike koje bi bile i fatalne po mlađe populacije i zbog toga se i predlaže vakcinacija djece u svijetu, a određenih kategorija i kod nas. Prema podacima Instituta, do sada je prvom dozom vakcinisano 727 djece, uzrasta od 12 do 17 godina, dok je 539 kompletno vakcinisano. Jedno dijete primilo je i treću dozu. Za sada, mogu se vakcinisati djeca s hroničnim oboljenjima i ona koja žive s hronično oboljelom osobom. Ko ne spada u ovu grupu, moguće je da djeca uz saglasnost roditelja i saglasnost pedijatra u tom uzrastu se vakcinišu – istakao je direktor IJZ-a dr Igor Galić.