04. april – Oko 600 oboljelih od multipla skleroze

0
246

Iako Crna Gora nema registar o broju oboljelih od multipla skleroze, procjenjuje se da ih u našoj zemlji ima oko 600, kazala je dr Ljiljana Radulović sa Klinike za neurologiju Kliničkog centra Crne Gore.
Dijagnoza se svim pacijentima, pojašnjava, postavlja u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Crnoj Gori. Stoga, podaci iz ambulante pokazuju da je riječ o oboljenju koje je gotovo dva i po puta češće kod žena. Pacijentkinje su uglavnom žene u dvadesetim i tridesetim godinama.
– Prevalenca kao osnovni podatak koliko imamo oboljelih na 100.000 stanovnika se mijenja na geografskoj karti. Naša zemlja spada u zonu od koje se očekuje oko 100 oboljelih na 100.000 stanovnika, što znači da se u Crnoj Gori očekuje oko 600 pacijenata oboljelih od multipla skleroze. Gruba procjena je da godišnje kroz našu ambulantu prođe oko 400 pacijenata. Mi sami između sebe primjećujemo da je taj broj u porastu, ali nemamo registar da znamo precizno – kazala je dr Radulović, objašnjavajući da je porast moguće vezan za bolju dijagnostiku i ranu dijagnostiku koju sada mogu da urade.
– Dominantno se radi o oboljenju koje zahvata ženski pol. Otprilike negdje oko dva do dva i po puta je multipla skleroza češća u ženskom polu. Tendenca je da se ta cifra povećava, što znači da sve više žena bude oboljelo u odnosu na broj muškaraca. Tačnog objašnjenja za to nema, ali se pretpostavlja da hormonski status utiče na pojavu multipla skleoze – kazala je dr Radulović.