04. april – Usvojen set zakona iz oblasti zdravstva – Srbija

0
228

Skupština Srbije je usvojila Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o zdravstvenom osiguranju kojim se uvode obavezan redovan skrining pregled i bolovanje od 100 odsto naknade za roditelje teško oboljele djece.
Ako se desi da pacijent neopravdano ne dođe na skrining pregled, a kasnije oboli, moraće da učestvuje u troškovima daljeg liječenja bolesti koji će iznositi 35 odsto.
Roditelji teško oboljele djece primaće naknadu od 100 odsto za vrijeme privremene spriječenosti za rad zbog djeteta do navršenih 18 godina života.
Ovim zakonom se predviđa i da izabrani ljekar može da da bolovanje od 60 dana umjesto dosadašnjih 30 i da za bolovanje do 30 dana sredstva obezbjeđuje poslodavac, a od 31. dana RFZO. Na bolničko liječenje pacijenta će moći da uputi i ljekar specijalista, a ne samo izabrani ljekar.
Produžen je vremenski period od 12 mjeseci za obračun osnova za naknadu zarada koja se isplaćuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja pa će naknadu činiti prosječna zarada iz tih prethodnih 12 mjeseci.
Zakon predviđa i prebacivanje primarne zdravstvene zaštite na državni nivo, tj. pokrajine za ustanove na teritoriji Autonomne pokrajine, odnosno objedinjavanje domova zdravlja i opštih bolnica, osim apoteka koje ostaju u nadležnosti lokalne samouprave.