04. jul – Izražena gojaznost kod školaraca

0
281

Rezultati sistematskih pregleda koje su sproveli pedijatrijski timovi Doma zdravlja Podgorica pokazali su kod 21 odsto osnovaca i srednjoškolaca da je izražena gojaznost, i do 54 odsto loše držanje i deformiteti kičme.
Pedijatri su u febraru, martu i aprilu ove godine pregledali 10.612 djece, od čega 2.300 djece za upis u školu i 8.312 djece u osnovnim i srednjim školama.
– Predgojaznost i gojaznost djece, osobito u završnom razredu osnovne škole, iznosi od 19 do 21 odsto, loše tjelesno držanje kod drugog razreda 12, kod starijih školaraca i 54 procenta. Skolioza u početnom stadijumu je prisutna kod 11 odsto, a u kasnijim stadijumima osam, dok je kifoza zastupljena kod 22 odsto djece. Deformiteti stopala su prisutni u 25 odsto, slabovidost pet odsto, akcidentalni šum na srcu 0,7 procenata – izjavio je dr Nebojša Kavarić, direktor Doma zdravlja Podgorica.
On navodi da je neophodno na vrijeme uočiti smetnje u razvoju kod djece radi blagovremenih preventivnih tretmana jer smatra da je zdravlje današnje djece ugroženo nepravilnim držanjem i gojaznošću.