03. jul – Dogovoren nastavak i unapređenje međudržavne saradnje sa delegacijom Biroa za zdravstvo Centralne Vlade Šangaj

0
230

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Milovan Vujović i generalna direktorica u Direktoratu za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Mubera Kurpejović sa saradnicima razgovarali su sa predstavnicima delegacije biroa za zdravstvo Centralne Vlade Šangaja, na čijem je čelu Han Weijun.

Teme razgovora bile su način organizacije zdravstvenog sistema, stepen naučno tehnološke opremljenosti zdravstvenih ustanova, kao i obrazovanje kadrova za oblast medicine na svim nivoima. Šangaj je jedan od tri svjetska centra u kojem se nalaze najsavremenije fabrike za proizvodnju medicinskih sredstava i opreme, a drugi je, poslije Berlina, otvorio centar sa protonskim nožem. Predstavnici Fudan Univerziteta, jednog od tri najveća u Kini za oblast medicinskih nauka i Shanghai Jiao Tong University School of Medicine iz Šangaja inicirali su uspostavljanje saradnje u razmjeni kadrova, studenata, profesora i dalja stručna usavršavanja i edukaciju. Takođe, kao polje sa ostvarivanje saradnje i jačanje postojeće predstavlja ulaganje u zdravstveni turizam, kao i korišćenje nekih od naših rehabilitacionih centara za kineske državljane i penzionere.

Na sastanku je istaknuta važnost nastavka i unapređenja međudržavne saradnje, te produbljivanja strateškog partnerstva, posebno kada je u pitanju promocija i primjena kineske tradicionalne medicine u Crnoj Gori.