04. mart – POČELA AKCIJA SRCE ZA DJECU – Srbija

0
297

Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Nišu, odjeljenju neonatologije, uručen je prvi skrining aparat za otkrivanje oštećenja sluha kod novorođenčadi u okviru nove akcije Blic fondacije Srce za djecu.
Direktoru Kliničkog centra, prof. dr Zoranu Radovanoviću donaciju su uručili ministar zdravlja Zlatibor Lončar, generalni direktor Air Srbije Dane Kondid i upravnica Blic fondacije Jelena Drakulić Petrović.
U Srbiji se godišnje rodi više od 60.000 beba. Statistike pokazuju da se trajna nagluvost i gluvoća na uzorku od 1.000 novorođenih beba pojavljuje kod troje do petoro djece. Medicinski posmatrano, kod djece kod kojih je nagluvost dijagnostikovana i rehabilitacija započeta prije navršenih šest mjeseci života, dolazi do znatno boljeg i bržeg razvoja govora u odnosu na djecu kod kojih je nagluvost otkrivena i rehabilitacija započeta kasnije. Ranu dijagnostiku nagluvosti u današnje vrijeme moguće je ustanoviti već u rodilištu primjenom skrining testova. Skrining sluha sve novorođene djece je jednostavna metoda, bez rizika za zdravlje djeteta. Primjenom ove metode jasno se povećava kvalitet života i mogućnost za socijalni razvoj djeteta.