04. mart – Svjetski dan borbre protiv gojaznosti

0
54

Svjetski dan borbre protiv gojaznosti podstiče praktična rješenja koja će pomoći ljudima da postignu i održe zdravu težinu, preduzmu pravilan tretman i preokrenu krizu gojaznosti.

Stope gojaznosti gotovo su se utrostručile od 1975. godine, a kod djece i adolescenata su se povećale gotovo pet puta, pogađajući ljude svih starosnih dobi iz različitih društvenih grupa u razvijenim i zemljama u razvoju. Gojaznost je glavni faktor rizika za razne nezarazne bolesti (NCD), kao što su dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti, hipertenzija i moždani udar, kao i različiti oblici raka.

Prema posljednjim podacima o uhranjenosti odraslog stanovništva u Crnoj Gori, preko 40 % je prekomjerno uhranjeno ili gojazno. Kada su školska djeca u pitanju, šesti smo u Evropi od zemalja koje su sprovele istraživanje za dječiu gojaznost prema metodologiji Svijetske zdravstvene organizacije (njih 40).

Osobe sa gojaznošću su marginalizovane i često okrivljene zbog svog stanja – uključujući ljekare, donosioce odluka i druge koji ne razumiju u potpunosti uzroke gojaznosti. To je često složena kombinacija prehrambenih, životnih, genetskih, psiholoških, sociokulturnih, ekonomskih i ekoloških faktora. Jedna od poruka ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja je da je vrijeme da prekinemo krug sramote i krivice i preispitamo naš pristup rješavanju ovog složenog globalnog javnog zdravstvenog problema.

Institut za javno zdravlje Crne Gore reaguje na globalnu krizu gojaznosti na mnogim frontovima, uključujući praćenje trendova i prevalencije gojaznosti kroz istraživanje o dječjoj gojaznosti koje je sprovedeno uz podršku SZO. Takođe, tu je i učestvovanje u izradi strateških dokumenta i vodiča za ishranu predškolske i školske djece, ali i edukacija i savjetovanje opšte populacije, kao i vulnerabilnih kategorija poput djece, mladih, trudnice, osoba sa hroničnim oboljenjima. Ističemo i rad u Savjetovalištu za pravilnu ishranu, saradnju sa Vladinim i nevladinim sektorom u zajedničkom cilju da se trend gojaznosti zaustavi.