05. april -Nastavak uspješne saradnje sa medicinskim ustanovama u Sloveniji

0
274

Slovenija i Crna Gora intenziviraće saradnju u oblasti zdravstva, implementacijom srodnih zdravstvenih servisa i savremenih medicinskih protokola, poručeno je sa sastanka ministra zdravlja dr Kenana Hrapovića i ministarke zdravlja Slovenije Milojke Kolar Celarc u Ljubljani. Na sastanku u Ministarstvu zdravlja Slovenije razmijenjena su iskustva o izazovima sa kojima se suočavaju dvije zemlje u sprovođenju kontinuiranih reformi koje su nužne u svakom zdravstvenom sistemu, kao i njihovim rezultatima i benefitima za pacijente.
Hrapović i Kolar posebno su naglasili značaj unapređenja saradnje kroz projekat telemedicine između referentnih medicinskih centara, prvenstveno Kliničkog centra Crne Gore i Onkološkog instituta u Ljubljani, koji su, kao supervizori, već aktivno uključeni u realizaciju Programa ranog otkrivanja karcinoma dojke u Crnoj Gori. Implementacijom telemedicine između pomenutih ustanova, značajno će se ubrzati dinamika sprovođenja aktivnosti u ovoj oblasti.
Sastanku u Ljubljani prisustvovali su državni sekretar Ministarstva zdravlja Milovan Vujović, generalna direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unaprjeđenje ljudskih resursa u zdravstvu, prof. dr Vesna Miranović, generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja Slovenije, Tanja Mate, pomoćnica u direktoratu za ekonomiku u zdravstvu, Vlasta Kovačič Mežek, kao i ambasador Crne Gore u Sloveniji, prof. dr Vujica Lazović.