30. april – Prvi put izvedena zahtjevna operacija

0
347

U regionalnoj Opštoj bolnici Kotor po prvi put u Crnoj Gori izvedena laparoskopska operacija malignog tumora debelog crijeva u području sigme, saopšteno je iz te ustanove.
– Sigma je dio debelog crijeva gdje je najčešća lokacija maligne bolesti. Maligni tumor debelog crijeva je najčešča maligna bolest probavnog sistema i treća po učestalosti među svim malignitetima -pojasnili su iz kotorske Opšte bolnice.
Tu zahtjevnu operaciju, kako je saopšteno, nakon provedenih edukacija u inostranstvu i bogatog iskustva u minimalno invazivnoj hirurgiji, sproveo je hirurški tim kotorske bolnice na čelu sa prim. dr Ivanom Ilićem. Njena prednost u odnosu na klasičnu operaciju je u bržem oporavku pacijenta, bržem uspostavljanju crijevne funkcije, kraćoj hospitalizaciji, manjoj upotrebi lijekova i minimalnim rezovima na trbušnom zidu.
Iz kotorske Opšte bolnice su kazali da su ranije, u više navrata, urađene laparoskopske operacije i na drugim djelovima debelog crijeva kod pacijenta oboljelih od maligne bolesti.
Laparoskopske operacije maligne bolesti debelog crijeva se sve češće izvode u razvijenim zemljama radi koristi koje donose pacijentima, a vezane su za kadrovsku obučenost i tehnološku opremljenost. Na ovaj način se i naša zemlja pridružuje ovom trendu u savremenoj hirurgiji probavnog sistema – zaključuje se u saopštenju.