05. avgust – Ljekare najčešće napadaju zavisnici

0
250

Najviše napada na zaposlene, prema Analizi napada na ljekare, evidentirano je u domovima zdravlja, Kliničkom centru i Zavodu za Hitnu medicinsku pomoć. Napadači su većinom pacijenti mahom zavisnici od psihoaktivnih supstanci. U proteklih nekoliko godina u Crnoj Gori napadnuta su 82 zdravstvena radnika, pokazala je Analiza napada na medicinsko osoblje koju je, na inicijativu potpredsjednika Vlade Zorana Pažina, uradio Sindikat doktora medicine Crne Gore (SDMCG). Analiza je predstavljena na sastanku sredinom juna, kojem su, osim Pažina i predsjednice SDMCG dr Milene Popović Samardžić, prisustvovali i ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, direktor KCCG dr Jevto Eraković, predsjednik krivičnog vijeća Vrhovnog suda Radule Kojović, rukovodilac u podgoričkom Višem državnom tužilaštvu Vesna Jovićević i pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević.

– Na sastanku smo u cilju smanjenja nasilja u zdravstvenim ustanovama predložili konkretne mjere za nadležno ministarstvo, zdravstvene ustanove, MUP, Vrhovni sud i Više državno tužilaštvu, i na sastanku u septembru očekujemo da čujemo šta se od predloženog može uraditi i šta je već urađeno – kazala je za Dnevne novine Popović Samardžić.
Ministar zdravlja je, kako je istakla, na Skupštini izjavio da su već poslali direktorima zdravstvenih ustanova uputstvo da svaki čin nasilja lično prijavljuju.

U Analizi napada na zdravstvene radnike, u koju su Dnevne novine imale uvid, tokom 2013. godine evidentirano je 19 napada na ljekare i medicinske radnike, dok je samo u prva tri mjeseca 2014. godine prijavljeno 12 napada.