05. mart – Velika pobuna naučnika

0
55

Svijet nije ništa bliže saznanju o porijeklu covida-19, usprkos istrazi grupe svjetskih stručnjaka pod vodstvom WHO-a sprovedene u januaru u Kini, tvrdi jedan od autora otvorenog pisma u kojem se poziva na novu istragu o pandemiji koronavirusa.

Otvoreno pismo potpisalo je 26 svjetskih stručnjaka među kojima je i prof. Nikolai Petrovsky, stručnjak za vakcine na Univerzitetu Flinders u Adelaideu, Australiji.

– U ovom trenutku ne znamo ništa više nego prije godinu dana – rekao je prof. Petrovsky.

U januaru je tim naučnika koje je odabrala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) posjetio bolnice i istraživačke institute u Wuhanu u središnjoj Kini gdje je prvi put identifikovan novi koronavirus, kako bi otkrili porijeklo covida-19. No to se misija našla na udaru kritika, a WHO je obasut optužbama da se uvelike oslanjao na previše politički kompromitovane kineske podatke i terenski rad.

Članovi tima i sami su rekli da je Kina bila suzdržana u dijeljenju ključnih podataka koji bi mogli upućivati da se bolest širila mjesecima prije nego je prepoznata. U otvorenom pismu stoji da misija WHO-a “nije imala mandat, nezavisnost, ili potreban pristup da sprovede potpunu, neometanu istragu” o teorijama o podrijeklu covida-19.

– Sve pretpostavke su i dalje na stolu, a ja tek trebam vidjeti barem jedan dio neozasnog naučnog dokaza koji bi isključio neke od njih – rekao je prof. Petrovsky.

Voditelj misije WHO-a Peter Ben Embarek je ipak isključio mogućnost da je virus “pobjegao” iz laboratorije u Wuhanu.

Prof. Petrovsky, međutim, smatra da “nema nikakvog smisla” isključiti bilo koju mogućnost, dodavši da je cilj otvorenog pisma “dobiti potvrdu, na globalnom planu, da još uvijek niko nije identifikovao izvor virusa SARS-CoV-2 te da treba nastaviti tražiti”.

-Trebamo biti otvoreni za sve i ako odbacimo neke pretpostavke jer ih smatra previše osjetljivim, to nije način na koji nauka funkcioniše – istakao je prof. Petrovsky – javlja Danas.hr.