06. mart – Stravični podaci ne prestaju da zaprepašćuju nauku – Italija

0
69

U Italji ukupan broj inficiranih od kovida-19, od početka pandemije u martu prošle godine do sada, je premšio tri miliona. Samo u poslednja 24 sata otkriveno je novih 22 hiljade inficiranih a preminulo je još 297 pacijentata, piše agencija Ansa.

Raste i broj pacijenata na odeljenjima intenzivne njege kojih je sada ukupno 2.525, a broj hospitalizovanih pacijenata je premašio 20 hiljada.

Na redovnoj konferenciji za medije predsjednik Visokog instituta za zdravstvo Silvijo Brusafero je potvtrdio da se petu sedmicu zaredom, pogoršava epidemiološka situacija, raste broj inficiranih a naredne sedmice očekuje se alarmantnih 250 novoinficiranih u jednom danu na stotinu hiljada stanovnika, što se smatra pragom kritične situacije.

– Biće neophodne brze i radikalne mjere – rekao je Brusafero.

On je upozorio da se novi slučajevi infekcije najviše dešavaju u okviru porodica, za razliku od predhodnog talasa pandemije kada su se ljudi lančano inficiarli na druženjima i okupljanjima izvan porodice.

Italijanski predsednik Serđo Matarela potpisao je dekret kojim se odlažu lokalni izbori u Italiji, zbog vanredne situacije izazvane pandemijom koronavirusa. Prema prvobitnom planu lokalni izbori bili su zakazani za 15. septembar i 15. oktobar, i dopunski izbori za parlament u nekim regijama.