06. jun – Ljekari upozorili na izmjenu zakona zbog kojeg bi mnogi vozači ostali bez vozačke dozvole – Hrvatska

0
45

Predloženim izmjenama Zakona o sigurnosti prometa u saobraćaju, velik broj hrvatskih građana mogao bi ostati bez vozačke dozvole, upozorila je Koordinacija hrvatske porodične medicine (KoHOM) te ponovno pozvala saborske zastupnike da reaguju na predložene izmjene.

Naime, po predloženom, o zdravstvenim sposobnostima vozača odlučivali bi porodični ljekari koji imaju uvid u zdravstveno stanje i potrošnju ljekova svojih pacijenata te bi bili dužni prijaviti policiji ako su ugrožene vozačke sposobnosti. To je dio predloga izmjena Zakona o sigurnosti prometa u saobraćaju koji je Vlada uputila u drugo saborsko čitanje bez ijedne usvojene izmjene koje su joj uputile udruženja ljekara, ističe KoHOM u saopštenju.

To će, ističu, u tešku situaciju dovesti oko 2500 porodičnih ljekara i desetine hiljada pacijenata koji će ostati bez vozačke dozvole čime se može ugroziti i funkcionisanje prevoza, hitnih službi i zaštite. Upozoravaju i da resorno ministarstvo nije definisalo koja bi to bila zdravstvena stanja koja trajno ili privremeno utiču na zdravstvenu sposobnost vozača za sigurno upravljanje motornim vozilom, a ne spominje se ni donošenje pravilnika koji bi definisao stanja u kojima se pacijentu treba oduzeti vozačka dozvola.

Zakonski će se sva odgovornost prebaciti na ljekare kojima se propisuje kazna od pet do deset hiljada kuna ukoliko ne prijave pacijente MUP-u, te se može očekivati da će na ljekare nasrnuti i osiguravajuće kuće i teretiti ih za milionske iznose.

KoHOM će, stoga, po stupanju zakona na snagu, preporučiti ljekarima da prijavljuju zabranu vožnje za sva zdravstvena stanja za koja procijene da bi mogla potpadati pod tu kategoriju, kao i u slučajevima korištenja određenih ljekova

Ističu i da Vlada ni u jednom trenutku nije dala podatke o tome za koji je broj prometnih nesreća uzrok bilo zdravstveno stanje pacijenta ili ljekovi koje uzima. Resornom ministru Viliju Berošu zamjeraju što nije reagovao na ove probleme, niti stao na stranu ljekara, te umjesto toga “ovih dana bombastično najavljuje obavezne sistematske preglede”.

No, prođe li ovakav Vladin predlog, pacijenti ne samo da se neće odazivati na sistematske preglede, već se neće svom ljekaru javljati ni kada budu stvarno bolesni zbog straha da ne ostanu bez vozačke dozvole, upozorava KoHOM. Hina