06. maj – Ljekari upozoravaju na opasnost pandemije u Indiji

0
41

U ovo vrijeme prije godinu dana indijskoamerički ljekari bespomoćno su gledali kako Sjedinjene Države, koji je njihov dom, ulaze u prvi talas koronavirusa. Protekle nedelje su gledali kako njihova domovina predaka, Indija, podliježe katastrofalnom naletu virusa kojem se ne nazire kraj, piše za CNN grupa ljekara, naučnika i profesora Bhavna LallPooja GalaReshma GuptaJay BhattShikha JainAli KhanLipi Roy i Vineet Arora. Oni smatraju da pandemija neće završiti ako svijet odmah ne pomogne Indiji.

Kako se pune bolnički kreveti, tako se pune i njihovi telefoni s WhatsApp porukama i molbama porodica i prijatelja u inostranstvu koji pate i umiru usred, kako to nazivaju, “medicinske apokalipse”.

– Naše društvene mreže ispunjene su zastrašujućim slikama Indijaca koji se bore za vazduh, a koje odbijaju bolnice bez kiseonika i kreveta, masovnim kremacijama i pokopima te ljudi koji umiru na ulicama – ističe grupa ljekara.

Indija, druga po broju stanovnika država na svijetu, postavlja svjetske rekorde u broju novih dnevnih infekcija. Svakodnevno prijavljuje preko 400.000 novih slučajeva, broj za koji većina zdravstvenih stručnjaka procjenjuje da je puno veći.

– Najgore tek dolazi i SAD mora igrati vodeću ulogu u podršci najveće svjetske demokratije. S obzirom na to da je Covid-19 globalna pandemija, posljedice za SAD i ostatak svijeta biće porazne ako ne uspijemo odmah staviti pod kontrolu indijsku Covid-19 krizu – upozorili su ljekari.

Prvo, ističu, sve dok se virus u Indiji neometano širi, postoji opasnost od pojave opasnijih varijanti virusa, što koči naš vlastiti napredak u suzbijanju pandemije. B.1.617 varijanta već se proširila na preko 20 zemalja van Indije, uključujući SAD. Svaka nova varijanta prijeti ekonomskom oporavku i postizanju “imuniteta krda”.

Drugo, Indija je glavni dobavljač vakcina i ljekova u svijetu. Složila se da će isporučiti vakcine zemljama s niskim i srednjim prihodima putem COVAX-a. Takođe je proizvođač Remdesivira, lijeka koji se rutinski koristi za smanjenje morbiditeta od teškog Covida-19. Kriza u Indiji oslabiće sposobnost svijeta za borbu protiv pandemije jer će više zemalja izgubiti priliku da dobije vakcine i ljekove.

Treće, Amerika ima direktne koristi od indijskog zdravstva i ekonomskog blagostanja. Zemlja je ključni regionalni ekonomski i sigurnosni saveznik, a ljekari indijskog porijekla bili su ključni u popunjavanju kritičnih praznina u radnoj snazi u SAD-u te u pružanju zaštite tokom pandemije. Indija je najveći izvoznik ljekara u svijetu, tako da su desetine hiljada medicinskih sestara i ljekara pronašli posao u SAD-u. Stoga je ulaganje u Indiju sinonim za ulaganje u vlastitu zdravstvenu infrastrukturu, ističu ljekari za CNN prenosi Danas.hr.