06. septembar – Spremni da ulože milione u formiranje regionalnog centra

0
241

Švajcarska fondacija Swiss Continence spremna je da investira nekoliko miliona eura u uspostavljanje novog zdravstvenog i istraživačkog centra regionalnog karaktera u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva nauke.
Delegacija Swiss Continence Fondacije, koju predvodi predsjedavajući fondacije i šef katedre za neuro-urologiju na Univerzitetu u Cirihu i Univerzitetskoj bolnici Balgrist, Tomas Kesler, boravio je u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori.
Delegacija je imala sastanke sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), u cilju potencijalnog investiranja i formiranja novog zdravstvenog i istraživačkog centra regionalnog karaktera.
Kesler je pokrenuo inicijativu izrade projekta između Crne Gore i Švajcarske, pod okriljem Swiss Continence Fondacije, a u cilju unaprijeđenja kvaliteta zdravstvene zaštite u Crnoj Gori.
– Srednjoročni cilj ove saradnje bilo bi uspostavljanje novog zdravstvenog i istraživačkog centra regionalnog karaktera u Crnoj Gori, u koji je švajcarska fondacija spremna da investira i do nekoliko miliona eura – saopšteno je iz Ministarstva.
Fondacija je spremna da uloži novac i u obuke istraživača na Univerzitetu u Cirihu i medicinskog osoblja u Univerzitetskoj bolnici Balgrist.
Iz Ministarstva su kazali da delegacija razgovara o optimalnom modelu saradnje koji bi vodio ka formiranju regionalnog centra izvrsnosti u oblasti neuro-urologije, sa mogućnošću proširenja projekta na oblast radiologije, dijagnostike, neurologije i ginekologije.
Delegacija je posjetila KCCG gdje se upoznala sa radom te medicinske ustanove, kao i aparaturi koja je dostupna ljekarima, a posjetila i Institut Dr Simo Milošević u Igalu.