07. april – Obavezna vakcinacija za zdravstvene radnike – Italija

0
64

Ljekari, medicinske sestre, kao i zaposleni u staračkim domovima i apotekama u Italiji obavezni su da se vakcinišu protiv kovida 19. To predviđa dekret Savjeta ministara Italije, koji je kao rok za obaveznu vakcinaciju predvidio 31. decembar 2021. godine, zbog čega su se mnogi već obratili advokatima.

Dekret predviđa da ko ne prihvati vakcinaciju rizikuje da bude premješten, jer ne može da radi u kontaktu sa pacijentima, dok u najtežem slučaju ljekarima može biti stopirana isplata zarade.

U roku od pet dana od stupanja dekreta na snagu, svako udruženje zdravstvenih radnika svih regiona dostaviće listu medicinskih radnika sa indikacijama i mjestom stanovanja nadležnom regionu u kome obavljaju svoju profesiju. U roku od deset dana će se provjeriti da li su se već vakcinisali.

Ukoliko zdravstveni radnici nisu vakcinisani ili nisu na listi za vakcinaciju, o tome će odmah biti obaviješteni nadležni zdravstveni organi te teritorije koji će istog momenta pozvati zdravstvene radnike da se u roku od pet dana od poziva vakcinaišu ili podnesu dokaze o tome da su se vakcinisali.

Ukoliko osoba odbije vakcinaciju, zdravstvena služba o tome obavještava njegovog poslodavca, te udruženje u koje je učlanjen.