07. april – Svjetski dan zdravlja posvećen medicinskim sestrama i babicama

0
188

Svjetski dan zdravlja, koji se obilježava 07. arila širom svijeta, ove godine posvećen je medicinskim sestrama i babicamama. Ovogodišnji slogan Podrška medicinskim sestrama i babicama, u trenutku kada se cijeli svijet bori sa pandemijom koronavirusa COVID-19, od velikog je značaja za sve zdravstvene siteme, čiji su glavni oslonac upravo one, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore.

Kako saopštavaju, to često zahtijeva hrabrenje i psihološku podršku pacijentima koje muči tjelesna i duševna bol, mora mu se svakodnevno i konstantno pokazivati saosjećanje i nesebičnost, obzirnost i strpljivost – kazala je glavna sestra Interne klinike, Sanja Minić.

I zato se, kako se dodaje u saopštenju, tokom formalnog obrazovanja radi i na edukaciji za kvalitetnu komunikaciju, poštovanje, empatiju, strpljenje kada je pacijent u pitanju.

– Medicinska sestra kada daje terapiju, vadi krv, plasira intravensku kanilu mora biti stručna i izuzetno pažljiva. U Internoj klinici Kliničkog centra Crne Gore sada se liječe pacijenti sa najtežom kliničkom slikom Covid 19 infekcije. Medicinske sestre su edukovane za zbrinjavanje najtežih i najkompleksnijih pacijenata, spremni smo za najteža scenarija, da pacijentima pružimo bezbjednu i kvalitetnu zdravstvenu njegu – istakla je Milić, kaže se u saopštenju.