07. decembar – Jednako pristupati djeci sa smetnjama

0
249

U okviru obilježavanja Međunarodnog Dana osoba sa invaliditetom (IDPD), Specijalna Olimpijada je u saradnji sa Unicefom organizovala posjetu jednog od vrtića u kojem se sprovodi licencirani program Specijalne Olimpijade pod nazivom Young Athletes. Ovaj program Specijalna Olimpijada Crne Gore sprovodi u 4 opštine u Crnoj Gori i na 10 lokacija po vrtićima u izabranim opštinama, u saradnji sa Unicefom Crna Gora i uz podršku Ministarstva prosvjete Crne Gore.
Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, šef UNICEF-a u Crnoj Gori, Osama Kogali, i ambasadorka SAD Margaret En Uehara posjetili su Bijelo Polje, opštinu koja godinama daje značajan doprinos izgradnji inkluzivnog društva.
Kogali je podsjetio da su djeca sa smetnjama u razvoju nažalost još uvijek često stigmatizovana širom svijeta.
– Udruženim naporima možemo da obezbijedimo da svako dijete sa smetnjama u razvoju ima šansu da ostvari svoj potencijal. Na taj način, gradimo bolji svijet za sve nas. Govorimo o mogućnostima – pridružite nam se – poručio je Kogali.
Nakon druženja sa djecom u bjelopoljskom vrtiću, Uehara je naglasila da je jednak pristup za djecu sa smetnjama u razvoju moralna obaveza cijelog društva.
– Naš svijet danas je bogatiji zahvaljujući doprinosu sjajnih muškaraca i žena koji su prevazišli svoj invaliditet kako bi napravili pozitivni uticaj na društvo. Srećna sam što djeca u Bijelom Polju imaju tako svjetlu budućnost zahvaljujući podršci UNICEF-a, Vlade SAD, roditelja, nastavnika i lokalne zajednice – kazala je Uehara.
Predsjednik Opštine Aleksandar Žurić potvrdio je odlučnost lokalne samouprave da unapređuje položaj djece u Bijelom Polju.
– Moramo se maksimalno posvetiti toj djeci, bez obzira na to da li su iz naše porodice ili ne – kazao je Žurić koji se takođe družio sa djecom učesnicima predškolskog sportskog programa Specijalne olimpijade.
– Ovaj program pod nazivom Mladi sportisti namijenjen je djeci uzrasta od 3 do 8 godina. U Crnoj Gori je počeo da se sprovodi od ove godine i do sada je obuhvatio 150 djece sa i bez smetnji u razvoju. Te aktivnosti su već dale značajne rezulte, kazao je nacionalni direktor Specijalne olimpijade Ivan Radović.
– Dosadašnje iskustvo pokazuje da djeca napreduju u fizičkim i motoričkim sposobnostima i preko 70 odsto za vrlo kratak period – kazao je Radović.