07. jul – Novi lambda soj koronavirusa zabilježen u najmanje 27 zemalja – SZO

0
25

Svjetska zdravstvena organizacija stavila je lambda soj na popis praćenja budući da virus pokazuje genske promjene za koje se predviđa ili zna da utiču na njegovu prenosivost i težinu bolesti, a izazvao je značajan broj infekcija, piše IFLScience.

Lambda soj se još uvijek ne smatra sojem koji “izaziva zabrinutost”, za razliku od varijanti koje su doživjele genske promjene u tolikoj mjeri da su uticale na globalni oblik pandemije (alfa, beta, gama i delta sojevi).

Nazvana po 11. slovu grčkog alfabeta, lambda varijanta dosad je pronađena u najmanje 27 različitih zemalja, nakon što je prvi put otkrivena u Peruu u decembru 2020. U izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije iz 15. juna stoji kako je lambda soj odgovoran za značajne stope prenosa virusa u više zemalja, posebno u Čileu, Peruu, Ekvadoru i Argentini.

Vlasti u Peruu izvijestile su da je 81 posto slučajeva infekcije koronavirusom od aprila 2021. povezan s lambda sojem. Engleska je izvijestila o šest slučajeva tog soja, a svi su povezani s putovanjem u inostranstvo.

Šiljasti protein u lambda soju sadrži nove mutacije, nazvane L452Q i F490S, unutar domena koja veže receptor, što je “ključ” koji virus koristi za vezanje i ulazak u ćelije domaćina.

Trenutna zabrinutost oko ovog soja jeste hoće li ove mutacije uticati na djelotvornost vakcina protiv covida-19. Dvije preliminarne studije pozabavile su se tim pitanjem i donijele različite zaključke. U prvoj studiji koju su sproveli naučnici sa Univerziteta u Santiagu u Čileu, naučnici su zaključili da se mutacije prisutne u šiljastom proteinu lambda soja čine manje podložnim antitijelima koje stvara CoronaVac, kineska vakcina koja se masovno koristi u Čileu. Međutim, drugo istraživanje objavljeno od Medicinskog fakulteta New York University Grossman, došlo je do suprotnog zaključka. Naime, naučnici su zaključili da vakcine koje se trenutno koriste štite od lambda varijante.

Zasad je još uvijek prerano donositi zaključke o lambda soju i potencijalu za izbijanje infekcije. Međutim, naučnici i medicinari širom svijeta svakako će je budno pratiti, Magazin.hr.