06. jul – Ljekarske grupe strahuju zbog moguće amerikanizacije zdravstvenog sistema – Australija

0
29

Ljekarske grupe u Australiji žele da blokiraju mogućnost da kompanija za analizu podataka, koja je 50 odsto u američkom vlasništvu, omogući formiranje grupe za kupovinu zdravstvenih usluga. Ljekari ocjenjuju da bi to moglo da dovede do stvaranja skupe i neefikasno vođene zdravstvene zaštite u “američkom stilu”.

Međutim, zdravstveni ekonomisti i stručnjaci za zakonodavstvo odbacuju zabrinutost, tvrdnjom da bi ova grupa za kupovinu zdravstvenih usluga mogla da rezultira većim izborom, nižim troškovima i boljom brigom za pacijente, uprkos upozorenjima Australijskog udruženja ljekara (AMA) i Australijske ljekarske federacije (ADF) da će to rezultirati lošijom zdravstvenom njegom.

U maju je Komisija za konkurenciju i potrošače (ACCC) izdala nacrt ovlašćenja kojim se omogućava kompaniji za zdravstvenu analitiku Honeysuckle Health, spajanje australijskog privatnog zdravstvenog fonda NIB i korporacije Signa, sa sjedištem u SAD, u odnosu 50:50 odsto vlasništva, kako bi se formirala grupa za kupovinu usluga.

ACCC je tom prilikom ocijenio da će formiranje ovakve grupe “vjerovatno biti od koristi za stanovništvo“.

Hanisakl Helt namjerava da kolektivno pregovara i upravlja ugovorima sa bolnicama. Takođe, planiraju i dogovore sa specijalistima i ljekarima opšte prakse, i to u ime privatnih zdravstvenih osiguravajućih kuća i drugih obveznika zdravstvene zaštite, kao što su putnička osiguravajuća društva i vlade, pišu Vesti.