07. septembar – Povećati obuhvat imunizacije djece MMR vakcinom

0
26

Ministarstvo zdravlja ima podršku UNICEF-a kako bi se zajedničkim projektima i aktivnostima povećao obuhvat imunizacije djece u Crnoj Gori, posebno MMR vakcinom, zaključeno je na sastanku resornog ministra Dragoslava Šćekića sa šefom predstavništva UNICEF-a u Podgorici Huanom Santanderom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Šćekić je istakao da je saradnja sa UNICEF-om veoma kvalitetna, što se ogleda kroz sprovođenje zajedničkih projekata, čiji je rezultat unapređenje zdravlja cjelokupne populacije, s naglaskom na rast i razvoj djece.

Santander je kazao da će se saradnja s Ministarstvom nastaviti u oblastima zdravlja, ishrane i ranog razvoja djece. On je podsjetio da je UNICEF, kao odgovor na pandemiju covid-19, tokom prošle i ove godine doprinio s više od 1,2 miliona eura opreme, ljekova i drugog materijala za imunizacije. Naveo je da je zabrinut zbog značajnog pada stope rutinske imunizacije djece, posebno protiv malih boginja, zauški i rubeole.

– Zdravstvenim institucijama potrebna je podrška da bi preuzele snažniju inicijativu u lokalnim zajednicama kako bi se hitno unaprijedilo stanje u oblasti rutinske imunizacije djece – ocijenio je Santander.

Šćekić je kazao da je zabrinut zbog slabog odziva na vakcinaciju djece po redovnom kalendaru vakcinacije, posebno kada je MMR vakcina u pitanju. Kako je istakao, Ministarstvo zdravlja ozbiljno radi na tome da se što veći broj mališana zaštiti od zaraznih bolesti za koje postoje vakcine, a zdravstveni sistem pomoć UNICEF-a u tom smislu je od velikog značaja.

– Cilj nam je da podignemo svijest roditelja o značaju vakcinacije za očuvanje zdravlja i života njihove djece – rekao je Šćekić.

– S obzirom da je obuhvat vakcinacije godinama unazad izuzetno nizak, svjesni smo da je pred nama ozbiljan zadatak i dosta posla, ali spremni smo da istrajemo i podignemo stepen imunizacije djece na zadovoljavajući nivo i stvorimo osnovu za dostizanje obuhvata kojim bi vremenom stekli kolektivni imunitet naših najmlađih stanovnika – naglasio je Šćekić.

Šćekić i Santander su razgovarali i o projektima izrade Strategije za rani razvoj djece u Crnoj Gori i promociji dojenja i širenju inicijative Porodilišta po mjeri beba, koji se u saradnji sa UNICEF-om realizuju u Crnoj Gori. Mina