08. decembar – Disciplinski zbog sumnjivih bolovanja

0
246

Direktor Doma zdravlja Podgorica doc. dr Nebojša Kavarić kazao je da su ove godine pokrenuli disciplinski postupak protiv 14 ljekara zbog sumnje da su faslifikovali bolovanja koja su odobravali pacijentima.
On je istakao da sprovode intenzivne kontrole i da privremenu spriječenost za rad zloupotrebljavaju i pacijenti i poslodavci. Dr Kavarić objašnjava da su poslodavaci tražili da se ispita opravdanost u 21 slučaju privremene spriječenosti za rad tokom 2018. godine.
– Neophodno je stvoriti uslove da ljekari sami odlučuju prilikom davanja bolovanja, jer imamo zloupotrebe sa obje strane. Komisija za kontrolu kvaliteta rada svakodnevno obavlja monitoring i evaluaciju kvaliteta zdravstvene zaštite, predlaže mjere za unapređenje kvaliteta rada, daje mišljenja i predloge u vezi sa organizacijom rada i sprovodi i druge mjere iz domena utvrđene nadležnosti, u skladu sa zakonskim, podzakonskim i unutrašnjim propisima ustanove. Dakle, po nalogu direktora i Komisije za kontrolu kvaliteta svakodnevno se kontroliše i propisivanje privremene spriječenosti za rad. Imamo situaciju i da poslodavci sumnjaju u izvještaje ljekara koji propisuju bolovanja. Tokom 2018. godine 21 poslodavac podnio je zahtjev za provjeru opravdanosti privremene spriječenosti za rad – rekao je dr Kavarić.