07. decembar – U Opštoj bolnici u Beranama pušten u rad novi skener

0
252

Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović u Opštoj bolnici Berane pustio je u rad savremeni skener vrijedan 330 hiljada eura. Istovremeno je obišao novi Urgentni blok, u koji je uloženo dva miliona eura i najavio dalja ulaganja Vlade Crne Gore u crnogorske zdravstvene ustanove.

Ministar Hrapović je kazao da je puštanje u rad savremenog multislajsnog skenera u Beranama, potvrda težnje Vlade i toga resora da obezbijedi dostupniju i efikasniju zdravstvenu zaštitu za svakog građanina Crne Gore.

– Opšta bolnica Berane dobila је CT aparat najnovije generacije, vrijedan 330 hiljada eura i stanovnici te i okolinih opština ubuduće, zbog te dijagnostičke procedure, neće morati da se upućuju u Klinički centar Crne Gore – kazao je dr Hrapović.

Pored skenera, za beransku bolnicu je, kako je rekao, planirana i nabavka medicinske opreme, vrijedne oko 350 hiljada eura, a to su operacioni sto, oprema za patologiju, EMG aparat, parna sterilizacija i dva ultrazvučna aparta.

Sve ove investicije obezbijedila je Vlada Crne Gore iz kapitalnog budžeta, ukupne vrijednosti 11,8 miliona eura. Za narednu godinu opredijeljeno je još pet miliona eura za medicinsku opremu – najavio je Hrapović te i da će ubrzo sekener dobiti i Specijalna bolnica u Risnu. Ministar je obišao novi Urgentni blok u Beranama, u koji je, kako je rekao, Vlada Crne Gore, kroz Direkciju javnih radova uložila dva miliona eura. To je dokaz, kazao je on, da će sve usluge na jednom mjestu dobijati građani cijele sjeveroistočne regije, uključujući ne samo Berane, već i Plav, Gusinje, Andrijevicu i Rožaje.

Direktor Opšte bolnice Berane, dr Budimir Dabetić, rekao je da je skener velika investicija i da će se kvalitet zdravstvene zaštite u tome gradu poboljšati, kada je riječ o dijagnostici i liječenju.
– S obzirom da se radi o novom aparatu, svi hitni slučajevi biće odmah obrađeni, a niko neće čekati preko mjesec. Ovo je aparat sa manje zračenja, sa boljom slikom i boljom dijagnostikom – istakao je dr Dabetić.