08. februar – Obnovljen sporazum o transplantaciji organa sa Hrvatskom

0
239

Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović izrazio je zadovoljstvo obnavljanjem Sporazuma o međusobnoj saradnji na području davanja i presađivanja organa između Crne Gore i Hrvatske, kojim je predviđeno da se državljani naše zemlje mogu upisati na listu čekanja Hrvatske za presađivanje organa pri Eurotransplantu, fondaciji koja povezuje donore sa primaocima organa.
Ministar Hrapović je razgovarao sa ljekarima iz Hrvatske, dr Željkom Kaštelanom i dr Jasnom Brezak, uz čiju podršku se sprovodi transplantacioni program u Crnoj Gori. Zahvalio se doktorima iz Hrvatske na kontinuiranoj saradnji sa našim zdravstvenim sistemom u oblasti transplantacionog programa koji se sprovodi od septembra 2012. godine, kada je u Kliničkom Centru Crne Gore, u saradnji sa transplantacionim timom KBC Rebro iz Zagreba, urađena prva transplantacija bubrega sa živog davaoca.
Na sastanku je bilo riječi o dostignućima Crne Gore u ovoj oblasti, daljem ulaganju u njen razvoj, kao i edukaciji naših ljekara u hrvatskim zdravstvenim centrima, uvažavajući činjenicu da Hrvatska decenijama unazad sprovodi transplantacioni program, koji je po ostvarenim rezultatima na svjetskom vrhu.