08. septembar – HZJZ pozvao građane na dovakcinaciju – Hrvatska

0
32

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je nove preporuke za vakcinaciju protiv covida-19 te pozvao sve građane na dovakcinaciju novim vakcinama protiv omikron varijanti koronavirusa. Vakcina protiv omikrona posebno se preporučuje starijima i hroničnim bolesnicima, ali je dostupna svima jer covid-19 je bolje spriječiti, nego liječiti, objavio je HZJZ na Twitteru.

Vakcine protiv wuhanskog soja koronavirusa i podvarijante omikrona BA.1 su sada dostupne svima u Hrvatskoj te će biti distribuirane u županijske zavode za javno zdravstvo i domove zdravlja.

– Ova adaptirana vakcina registrirana je samo kao dovakcinlna doza i nije namijenjena onima koji se do sada još nijesu vakcinisali – istakli su iz HZJZ.

U novim preporukama upozoravaju da je slabljenje zaštite od infekcije uočeno u svim starosnim grupama. S obzirom na to da ima sve više dokaza o tome da dodatne doze vakcina poboljšavaju nivo zaštite, preporučavaju dovakcinaciju protiv covida-19. Dodatni argument dovakcinacije je pojava novih varijanti virusa kao što je omikron varijanta koja u Hrvatskoj cirkuliše od kraja 2021. godine kao i kasnija pojava njezinih visokozaraznih podvarijanti.

Od prve polovine septembra 2022., za dovakcinaciju su dostupna adaptirane vakcine Spikevax i Comirnaty, koja su bivalentna, tj. sadrže informaciju za proizvodnju šiljastog proteina originalnog wuhanskog virusa i omikron BA.1 varijante virusa. Obje vakine su odobrene za dovakcinaciju osoba starosti od 12 godina i starijih, objavio je HZJZ. Hina