09. septembar – Stigao lijek Paxlovid – Slovenija

0
26

Slovenski nacionalni zavod za javno zdravlje (NIJZ) dobio je 10 kutija lijeka protiv covida Paxlovid koji će biti distribuiran bolnicama i apotekama.

Predstojnica ljubljanske klinike za zarazne bolesti dr Tatjana Lejko Zupanc kazala je da je jedan od covid pacijenata u Sloveniji već primio Paxlovid, prenosi slovenska agencija STA.

Nacionalni institut za javno zdravlje primio je prvih 1008 terapijskih doza Pfizerovog lijeka za covid-19.

– Očekujemo distribuciju lijeka bolnicama koje liječe oboljele od covida i apotekama, gdje će lijek biti maksimalno dostupan pacijentima i dostupan u najoptimalnijem vremenskom okviru dežurnim apotekama – naveli su predstavnici instituta.

Zbog “mogućih nepredviđenih hitnih potreba” NIJZ je već poslao 10 kutija Paxlovida na infektivnu kliniku kliničkog centra (UKC) Ljubljana. To je potvrdila i načelnica klinike dr Lejko Zupanc koja je kazala da pacijenti prilikom primanja lijeka trebaju da prijave nuspojave. No prvi pacijent to nije uradio, dodala je.

Slovenski NIJZ planira da naručiti još 5.040 terapijskih doza ovog lijeka prema nacionalnoj proceduri. Uz to postoji i zajednička javna nabavka na nivou EU, no procedura za to još nije dovršena, niti se zna kada će biti. Tim putem je naručeno od 5000 do 10.000 terapijskih doza, navode predstavnici instituta.

– Lijek Paxlovid, namijenjen prevenciji bolničkog liječenja, biće namijenjen uglavnom osobama starijima od 60 godina i pacijentima s rizikom od težeg toka covida-19 – pojasnila je dr Lejko Zupanac.

Lijek će u početku biti prvenstveno namijenjen osobama s rizikom od težeg toka covida-19, odnosno hroničnim bolesnicima i bolesnicima s oslabljenim imunološkim sistemom. Pritom dio pacijenata možda neće moći da primi lijek jer uzimanje lijeka nije spojivo s uzimanjem nekih drugih lijekova.

Prema iskustvima zemalja gdje je primijenjen Paxlovid smanjuje hospitalizacije zbog covida-19 za 80 posto. Lijek je kombinacija dviju antivirusnih ljekova. U poređenju s Remdesivirom, koji pacijent dobija u infuziji, lijek je i lakši za primjenu jer je u obliku tableta. SEEbiz