08. septembar – Opao broj građana koji neće da se vakcinišu

0
123

Da vakcinacija protiv koronavirusa treba da bude prioritet kako za Vladu Crne Gore, tako i za sve građane, smatra gotovo tri četvrtine građana Crne Gore. To su rezultati posljednjeg istraživanja koje je Ipsos sproveo krajem jula u Crnoj Gori, na nacionalno reprezentativnom uzorku, uz podršku Delegacije Evropske unije i UNICEF-a. Takođe, istraživanja Ipsosa na ovu temu sprovedena tokom ove godine pokazuju da je broj građana koji neće da se vakcinišu od januara do jula tekuće godine pao sa 44 na 35 odsto.

– Pandemija koronavirusa je, i dalje, kako globalna, tako i lokalna opasnost. Većina građana prepoznaje značaj vakcinacije kao mogućnosti da se zaštitimo od potencijalnih komplikacija ove bolesti – objašnjava direktor istraživačke agencije Ipsos u Crnoj Gori, Vladimir Raičević.

Prema posljednjem istraživanju Ipsosa, pola građana Crne Gore koji se još nisu vakcinisali protiv koronavirusa planiraju to da urade, dok trećina kaže da neće da se vakciniše.

-Svi podaci ukazuju da moramo nastaviti da jačamo povjerenje u zdravstvene institucije, stručnjake i nauku. To treba da radimo kroz kontinuirani dijalog i još bolju saradnju zdravstvenih i naučnih institucija, medija i građana tako što ćemo se fokusirati na razgovor o onim pitanjima zbog kojih su ljudi još uvijek zbunjeni ili zabrinuti – smatra šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

Zabrinutost da je vakcina protiv COVID-a-19 prebrzo prošla klinička ispitivanja i strah od mogućih nuspojava su dva glavna razloga koja građani navode da bi objasnili zašto ne žele da se vakcinišu, pa samim tim i ključne teme za javni dijalog sa stručnjacima.

– Skoro svi građani Crne Gore, njih 90 odsto, saglasni su s tvrdnjom da su vakcine jedan od najboljih izuma medicine zahvaljujući kojem su iskorijenjene mnoge zarazne bolesti. Samo 1 od 10 se ne slaže, a među njima su češće građani koji nisu zabrinuti zbog koronavirusa, koji nemaju povjerenje u zdravstvene institucije i koji ne planiraju da se vakcinišu protiv koronavirusa – dodaje se.