30. septembar – Revakcinisano 20% mladih od 18 do 29 godina

0
212

Obje doze vakcine protiv korona virusa u Crnoj Gori primio je svaki pet građanin, odnosno njih 193 odsto, koji pripadaju starosnoj grupi od 18 do 29 godina, podaci su Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).

Iz Instituta su saopštili da je istovremeno u proces vakcinacije ušlo ukupno 26,2 odsto mladih uzrasta između 18 do 29 godina.

– Do 22. septembra u Crnoj Gori u proces vakcinacije je ušlo ukupno 26,2 odsto osoba koje pripadaju starosnoj grupi od 18 do 29 godina primilo je prvu dozu vakcine protiv korona virusa. Od njih 19,9 odsto je primilo obje doze vakcine, dok je 6,3 odsto primilo jednu dozu – kazali su iz IJZCG, uz pojašnjenje da su za izračunavanje obuhvata kao imenilac korišćene procjene o broju i strukturi stanovništva Crne Gore od 1. januara 2021.

Iz Instituta međutim, nijesu mogli dostaviti precizne podatke o tome u kojim opštinama je najviše mladih primilo vakcinu protiv korona virusa.

– Vjerovatno je i uvođenje obaveznosti posjedovanja COVID-19 potvrde, tj. određenih ograničenja za nevakcinisane osobe djelovalo kao podsticajna mjera za vakcinaciju – kazali su iz Instituta.

Mladi ljudi su, kako navode iz IJZ, imali dileme, nedoumice i poteškoće kao i stariji odrasli, pa u tom kontekstu bi, kazali su, trebalo posmatrati njihov odnos ka vakcinaciji.

– Posebno ako se uzme u obzir da je dugo vremena među stanovništvom bio prisutan narativ da COVID-19 ne predstavlja ozbiljno oboljenje za mlade osobe, te da vakcinaciju treba usmjeriti ka starijim prioritetnijim grupama. Ipak, sa predominacijom Delta soja, koji se karakteriše time da sada dominantno obolijeva populacija mlađih osoba, značaj vakcinacije mladih je ogroman i to prije svega u pogledu zaštite njihovog zdravlja – zaključili su iz Instituta, pišu Dnevne Novine.