30. septembar – Od 1. januara plate ljekara veće za 200 eura, a sestrama za 120

0
199

– Od prvog dana od kada sam imenovana za ministarku zdravlja za ovu temu urgiram na svim adresama. I nama nije trebalo 20 godina da izađemo ispred vas i da kažemo – dogovorili smo se. Povećanje zarada ljekarima sada je izvjesno. Više nije obećanje već postaje realnost – kazala je ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović.

Ona je istakla da je povećanje zarada jedan od načina da se ova država oduži ljekarima koji svake sekunde nose jedan od najtežih tereta na svojim leđima. Kada birokratiju prevedemo u jezik brojki, to znači sljedeće: trenutno, ljekar opšte prakse zarađuje 622 eura; specijalista 755 a subspecijalista 823. Od 1. januara 2022. godine ove plate iznosiće 809 eura, 981, odnosno 1.070 eura.

– Nijesmo zaboravili ni medicinske sestre. Ako medicinska sestra sada zarađuje 400 eura, ona će od 1. januara 2022. godine primati oko 520 eura.

Vjerujem da ćemo na ovaj način konačno motivisati naše ljekare da shvate da ne postoji ljepši komad neba od onog nad Crnom Gorom i da treba da ostanu ovdje i da liječe svoj narod – kazala je ministarka zdravlja.

Ministar finansija i socijalnog staranja, mr Milojko Spajić je objavio da će, osim povećanja za sve zaposlene u državi u prosjeku za 17,5 odsto koje će se obezbijediti kroz plan Evropa sad, od 1. januara moći dodatno da se povećaju zarade za zdravstvene radnike od 12,5%.

– Time je ukupno povećanje za zdravstvene radnike 30 odsto, što je vjerovatno i najveće povećanje zarada ikad u zdravstvu u ovako kratkom periodu. Želimo samo da pokažemo koliko su nam ti ljudi bitni za državu, da ostanu u državi… Da nam nacija bude što zdravija – poručio je Spajić.