09. februar – Od Slovačke Crnoj Gori stigla donacija

0
55

Danas je dopremljen prvi dio humanitarne pomoći koju je Republika Slovačka uputila Crnoj Gori, putem Mehanizma za civilnu zaštitu EU. Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović saopštio je, povodom primopredaje, da donacija predstavlja iskaz razumijevanja i prijateljstva Slovačke prema Crnoj Gori, ali i potvrdu da zemlje Zapadnog Balkana mogu da računaju na podršku evropskih partnera.

– Kriza izazvana koronavirusom otvorila je mnoga pitanja, a afirmisala solidarnost kao vrijednost neophodnu za zajedničko prevazilaženje ove teške situacije – kazao je Sekulović.

Zahvalivši Vladi Slovačke na donaciji, izrazio je nadu da nećemo doći u situaciju da dio opreme predviđen za složene scenarije vanbolničkog liječenja u Crnoj Gori koristimo, ali će ta oprema biti korisna u slučaju drugih nepogoda.

Ambasador Republike Slovačke u Crnoj Gori Boris Gandel izjavio je da je R. Slovačka sa velikim zadovoljstvom pružila pomoć bratskoj i prijateljskoj zemlji.

– Prvi dio pomoći u vidu 120 poljskih kreveta, 200 ćebadi i 1000 peškira, stigao je danas, dok će primopredaja 15.200 PCR testova biti organizovana sjutra – saopštio je ambasador.

– Pandemija kovida 19 je pogodila sve zemlje, a Slovačka ovim putem želi da potvrdi partnerstvo sa Crnom Gorom. Slovačka baštini evropske vrijednosti i jedinstvo, a upućena pomoć daje dodatni smisao i kvalitet zajedničkim naporima u borbi protiv ovog izazova – zaključio je Gandel.