09. jul – Uspješne još dvije transplantacije bubrega

0
238

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) uspješno su urađene još dvije transplantacije bubrega sa živog davaoca. Iz KCCG je saopšteno da je jedna transplantacija bila srodnička, majka je dala bubreg kćerki, dok je druga emotivna, supruga je donirala bubreg suprugu. Oni su kazali da se i primaoci i davaoci organa uspješno oporavljaju.
– Transplantacioni program u Crnoj Gori započet je prije šest godina, a do danas je u našoj ustanovi urađeno 37 transplantacija bubrega od kojih 36 sa živog davaoca, a samo jedna kadaverična (organi uzeti sa moždano mrtve osobe) – podsjetili su iz KCCG.
Oni su naveli da je cilj crnogorskog zdravstvenog sistema da zaživi kadaverična transplantacija.
– Na taj način bi omogućili svim pacijentima koji imaju potrebu za transplantacijom organa da i ovaj vid zdravstvene usluge dobiju blagovremeno, bilo u našoj ustanovi ili u referentnim centrima u okruženju – piše u saopštenju.
Dodaje se da bi se tako izbjegle neželjene posljedice, a naročito, u poslednje vrijeme sve češći apeli za prikupljanje novca za transplantaciju organa u inostranstvu, jer naša zakonska regulativa dozvoljava doniranje organa od bližih srodnika i od moždano mrtve osobe.