09. jun – Deripaska donirao PCR laboratoriju Kliničkom centru

0
31

Fondacija Volnoe Delo, Olega Deripaske, donirala je Kliničkom centru Crne Gore jednu od najmodernijih laboratorija za PCR testiranje. Kako je saopšteno, laboratorija je opremljena vrhunskim medicinskim uređajima koji omogućavaju pouzdanu analizu DNK pacijenta na genetske, onkološke i zarazne bolesti, uključujući Kovid-19.

Pored opreme, uz laboratoriju, kao dio donacije Olega Deripaske stiže neophodan potrošni materijal i posebna zaštitna oprema za medicinske radnike. Dodaje se da laboratorija može da analizira do 600 testova dnevno.

– Podrška zdravstvu uvijek je bila među ključnim prioritetima fondacije Volnoe Delo. Od početka pandemije ulažemo veliki trud kako bismo preventivnim mjerama pomogli da se spriječi širenje ove bolesti. To uključuje pokretanje novih medicinskih ustanova, opremanje bolnica vrhunskom opremom i uvođenje programa obuke za medicinsko osoblje. Srećni smo što nastavljamo sa pružanjem takve podrške građanima Crne Gore kroz donaciju dijagnostičke laboratorije svjetske klase koja će omogućiti brzo otkrivanje virusa i na taj način učiniti terapiju efikasnijom. Zahvalni smo Kliničkom centru Crne Gore na izuzetnim naporima koje ulaže u borbi protiv Kovid-19. U toj ustanovi rade izuzetni medicinski radnici, istinski profesionalci i sigurni smo da oprema odlazi u prave ruke – rekla je Larisa Beljaeva, predstavnica Fondacije Volnoe Delo.

Nakon instaliranja aparata, fondacija će organizovati radionice za medicinsko osoblje Kliničkog centra Crne Gore, na kojima će ih stručnjaci kompanije Thermo Fisher dodatno obučiti kako da koriste opremu.

Ističu da će za sada fokus biti prvenstveno na testiranje na Kovid-19, što će pomoći u sprječavanju daljeg širenja bolesti i doprinijeće daljem poboljšanju epidemiološke situacije u Podgorici.

Ubuduće će laboratorija imati široku primjenu, jer će biti korišćena i u druge svrhe ispitivanja Kliničkog centra, Onkološkog instituta i Klinike za akušerstvo i ginekologiju, dodaje se.

Na početku ove godine, Fondacija Volnoe Delo donirala je sličnu laboratoriju za PCR opštini Kotor koja građanima duž crnogorske obale omogućava testiranje svjetske klase i besplatnu uslugu na licu mjesta.