09. novembar – U Domu zdravlja Podgorica pušten u rad novi digitalni rendgen aparat

0
98

Dom zdravlja Podgorica, zahvaljujući humanistima iz američkih i nacionalnih kompanija, od sada će na novom digitalnom rendgen aparatu obavljati snimanja pacijentima kojima je potreban ovaj vid dijagnostike.

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović prilikom zvaničnog puštanja u rad novog rendgena, istakla je da će ova donacija, vrijedna preko 70 hiljada eura, doprinijeti da građani Glavnog grada, ubuduće rendgen snimke dobijaju mnogo efikasnije i brže i sa manjom dozom zračenja, jer je riječ o aparatu najnovije generacije sa izuzetnim karakteristikama.

– Pregled traje mnogo kraće nego na klasičnom rendgen aparatu, pouzdanost dijagnostičkog procesa je povećana, a doza zračenja biće značajno umanjena.  Njegovom primjenom smanjiće se i troškovi za štampanje snimaka na filmu jer će se snimci narezivati na CD. Njihova distribucija biće pojednostavljena, postoji mogućnost  arhiviranja i naknadnog pregledanja digitalnih snimaka, alat za prikaz snimka je računar, tako da je dostupan bez obzira na mjesto gdje je obavljeno snimanje – pojasnila je ministarka zdravlja.

Prema njenim riječima, Ministarstvo zdravlja, nabavkom savremenih medicinskih aparata, kao i unapređenjem tehnoloških i prostornih kapaciteta, ispunjava svoj cilj i zadatak da građani dobijaju kvalitetne i efikasne zdravstvene usluge u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori.

– Iskoristiću i ovu priliku da se još jednom zahvalim svim donatorima, koji su shvatili značaj ulaganja u zdravstvo i koji nam na ovaj način pomažu da zajedno unapređujemo sistem zdravstvene zaštite – naglasila je dr Borovinić Bojović.

Direktor Doma zdravlja Podgorica dr Danilo Jokić je izrazio zadovoljstvo što su građani Glavnog grada, ali i zaposleni u Domu zdravlja Podgorica, posle 15 godina, kako je kazao, dobili jedan od modrenijih aparata, novije generacije sa svim neophodnim karakteristikama, kao što su manji stepen zračenja, veća efikasnost, brža isporuka rendgenskih snimaka.

– Nadam se da ćemo naredne godine ovdje zajedno moći da pustimo u rad i novi digitalni mamograf, koji je predviđen budžetom za 2022. godinu. Vjerujem u ovu generaciju mladih ljudi, rukovodećih kadrova, da će ići brže i bolje naprijed. Moramo biti otvoreni i transparentni. Mislim da je trebalo i prije nas da bude nabavljen ovakav aparat. Da li oni prije nas nisu htjeli ili nisu umjeli nećemo suditi, bitno je da je aparat sada tu i da građani Glavnog grada od danas imaju ovakav benefit. Ono što je sigurno i što bih ja kao rukovidilac želio je da ovaj aparat ne traje narednih 20 godina nego da za nekoliko godina bude zamijenjen sa nekim boljim i efikasnijim – poručio je dr Jokić.